Županijski vijećnici HNS-a Nenad Bučko i Duško Šimić osigurali 750.000 kn za studentski prijevoz | HNS
/ Županijske organizacije

Županijski vijećnici HNS-a Nenad Bučko i Duško Šimić osigurali 750.000 kn za studentski prijevoz

Amandmanom na proračun Vukovarsko-srijemske županije za 2021. HNS-ovi vijećnici Nenad Bučko i Duško Simić osigurali su 750 000 kuna za subvencionirani prijevoz studenata. Pokretač inicijative Duško Simić, komentirao je prihvaćanje amandmana: „ Iznimno nam je drago da je županijska vlast prepoznala i prihvatila našu inicijativu. Svjesni smo kako putovanje od kuće do mjesta studiranja predstavlja ozbiljan trošak studentima i njihovim obiteljima. Još od 2019. inzistirali smo na ovoj temi osiguravši 300 000 kuna ukupne subvencije za željeznički prijevoz studenata, a sada, u trećoj godini uzastopnog provođenja, smo došli do 750 000 kuna i proširenja subvencije osim sufinanciranja samih željezničkih karata, i na sufinanciranje prijevoza od mjesta polaska do samog kolodvora.“ Ovo proširenje ima posebnu važnost za one koji žive dalje od željezničkih čvorišta, te na vlak moraju ići u drugi grad kao recimo studenti iz Vukovara i okolnih mjesta.

Predsjednik županijske organizacije HNS-a Nenad Bučko o inicijativi je rekao „Kod nas u Vukovaru mnogi studenti se jednom po semestru ili samo jednom godišnje vraćaju kućama upravo zato što im nekoliko stotina kuna koliko košta karta za vlak predstavlja prevelik trošak. Ovom mjerom željeli smo omogućiti ne samo da se studenti lakše vrate svojim kućama i obiteljima, nego i da ostanu povezani sa svojom lokalnom zajednicom, da se aktivno uključe u njen razvoj i lakše odluče vratiti se u svoje sredine nakon završetka studija, ali tu nećemo stati. Naš idući cilj je proširiti sufinanciranje studentskih karti i na autobusni prijevoz.“ Ovaj budući cilj pojasnio je Duško Simić: „Brojni studenti u našoj županiji studiraju u Osijeku i drugim mjestima do kojih je lakše doći autobusom. Budući da se radi o kraćim relacijama mnogi od njih radije bi ostajali kući u svojim gradovima i putovali na predavanja, ali autobusna karta od Vukovara do Osijeka košta nešto više od tridesetak kuna. Čak i sa studentskim popustima, na mjesečnoj bazi radi se o stotinama kuna. Često je isplativije unajmiti stan i preseliti se u mjesto studiranja. Studenti su tako praktički natjerani da napuste ili studij ili svoj grad i presele se, a to je nešto što smatramo nedopustivom katastrofom za naše lokalne zajednice i njihovu budućnost. Zato ćemo raditi na tome da se sufinanciraju i autobusne karte kako bi naši studenti mogli ostajati kući, sa svojim obiteljima, u svojim mjestima i kako bi im se maksimalno olakšao ostanak i izgradnja života u njihovim lokalnim sredinama.“

Njegov stranački kolega i također Vukovarac Bučko zaključio je„ Ne zanimaju nas desna retorika ni lijeve ideološke rasprave, bavimo se konkretnim problemima naših sugrađana i radimo na isto tako konkretnim rješenjima. Bez obzira jesmo li na vlasti ili oporba kao u ovom slučaju želimo surađivati sa svim političkim akterima i predlagati rješenja problema koji muče naše sugrađane. Zato nam je drago što je vladajuća većina prepoznala i usvojila ovaj naš amandman. Nadamo se da će ovakvih slučajeva, kada stavimo ideološke podjele na stranu i posvetimo se rješavanju problema u budućnosti biti još više. Samo tako možemo stvoriti naprednu, građansku sredinu u kojoj će svi, a pogotovo mladi, željeti živjeti, stvarati obitelji, kretati u poslovne pothvate, investirati u nove ideje i stvarati radna mjesta. Samo tako možemo ići naprijed.