/ Županijske organizacije

Zagrebački HNS obilježio Dan antifašističke borbe

Kandidatkinje i kandidati HNS-a u I. izbornoj jedinici, na čelu s nositeljem liste prof. dr. sc. Borislavom Grginom, na zagrebačkom Mirogoju zapalili svijeće za pale hrvatske partizane u Drugom svjetskom ratu.

“Generacija hrabrih, uglavnom vrlo mladih ljudi, ustala je u obranu svoga jezika i doma, obranu od okupatora i njihovih domaćih pomagača. Ustali su na borbu protiv terora i mraka ideologije koja je prijetila sumrakom civilizacije i ljudskosti. Većina njih nisu bili članovi niti jedne političke stranke. Bili su dio velike svjetske savezničke koalicije koja je porazila najgore zlo suvremenog svijeta i stvorila novi međunarodni poredak. Pali u borbi nisu odgovorni za zločine i propuste režima nakon kraja rata. Omogućili su i stvaranje jugoslavenske federalne jedinice Hrvatske koja je 1992., temeljem zaključka Badinterove komisije, postala suverena, samostalna i međunarodno priznata Republika Hrvatska“, rekao je prof. dr. sc. Borislav Grgin, nositelj liste HNS-a u I. izbornoj jedinici prigodom odavanja počasti paljenjem svijeća kod spomenika antifašističkim borcima na zagrebačkom Mirogoju, te zaključio:

„Svima njima palima u borbi, kao i hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, dugujemo trajnu zahvalnost i sjećanje na njihovu žrtvu. Neka im je slava i hvala!”.