Ivan Gulam

U Ateni se održao 40. kongres ALDE-a

U Ateni se krajem tjedna održao 40-ti kongres ALDE-a na kojem su sudjelovali potpredsjednik HNS-a Ivan Gulam te član Predsjedništva HNS-a i voditelj Političke akademije HNS-a Boris Blažeković.  Na ovogodišnjem kongresu čelnici liberalnih stranaka iz cijele Europe raspravljali su o najaktualnijim političkim, gospodarskim i društvenim temama.

Na ovom zasjedanju četiri nove stranke pristupile su ALDE-u – Kustiba Par iz Latvije, Laisves partija iz Litve, Liberalna partija iz Crne gore te Naša stranka iz Bosne i Hercegovine.  

Digitalizacija, klimatske promjene, budućnost Unije tek su neke od tema o kojima su liberali raspravljali, a jedna od zanimljivijih bila je turizam, odnosno zašto je održivi turizam budućnost. Upravo je tu raspravu na kojoj su sudjelovali Alejandro Cardenete i Urlika Landergren, moderirao naš Ivan Gulam, koji kao načelnik Općine Pirovac pokazuje i dokazuje kako se jedno mjesto može uspješno turistički razvijati.

Europa je uvijek bila jedno od najpopularnijih turističkih mjesta, a upravo je ta atraktivnost izgradila mnoge gradove i regije, no posljednjih godina pojavili su se novi izazovi. Pristupačnost putovanja, jeftini letovi i online platforme učinile su turizam pristupačnim, što je dovelo do porasta broja turista koji u ljetnim mjesecima posjećuju turistička mjesta što je pak dovelo do pritiska na lokalne zajednice. Stoga su neke europske destinacije donijele odluke kako bi zaštitite svoj okoliš, spomenike i lokalno stanovništvo. 

Potrebno je raspraviti o raznim izazovima s kojima se gradovi susreću, utjecaj na okoliš, život lokalnog stanovništva te zapošljavanja i pitanje sve veće konkurencije u svijetu. Sve je to potrebno dobro promisliti i naći rješenja kako bi Europa i dalje ostala broj jedan turistička destinacija.