Nenad Bučko
/ Županijske organizacije

Tražimo dodatnih 400 tisuća kuna za prijevoz studenata autobusom

Vukovarski vijećnici HNS-a  u Županijskoj skupštini, Nenad Bučko  i Duško Simić nakon što su prije nekoliko dana uputili dopis županu Boži Galiću, na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine vukovarsko-srijemske županije tijekom aktualnog sata još jednom su se dotaknuli  problema prijevoza učenika i studenata.

Tom prigodom kao oporbeni vijećnici od župana Galića, predsjednika Županijske skupštine Dražena Milinkovića, te predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Željka Cirbe, zatražili su da se prije donošenja proračuna za 2021. godinu razmotri mogućnost povećanja sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika i studenata. “Prije svega traže ravnomjerna sredstva za prijevoz učenika i studenata kako vlakom, tako i autobusom” istaknuo je Duško Simić.

Kao što je poznato na oporbeni prijedlog i  inicijativu vijećnika HNS-a, u proračunu Vukovarsko-srijemske županije za godinu 2019. osigurano je 300.000 Rebalansom proračuna krajem rujna ove godine za 2020. Županija je za prijevoz studenata  vlakom osigurala dodatnih 110.000,00 kn, (sveukupno 410.000,00 kn).

Županijski vijećnici HNS-a, Bučko i Simić, apsolutno podržavaju sve napore županijske vlasti u realizaciju ovog projekta, te pozdravljaju rebalans proračuna. No, ujedno se pitaju  što je sa  sufinanciranjem prijevoza učenika i studenata s bivše vukovarske općine a koja putuju autobusom u Osijek ili druge slavonske gradove, pa i šire? I dok Županija preferira i zagovara putovanje učenika i studenata HŽ-om, oni koji putuju autobusom do sada nisu osjetili povlastice, već su im roditelji uredno plaćali mjesečne karte. Riječ je o studentima koji velikim dijelom studiraju u Osijeku, ili studenti izvan grada Vukovara koji studiraju na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, pa i studenti koji studiraju u drugim gradovima u Republici Hrvatskoj.

Oni naime, kao što je poznato nisu povezani željezničkim prijevozom od mjesta prebivališta do mjesta studiranja i obratno. Stoga su i dalje primorani koristiti prvenstveno autobusni prijevoz, što predstavlja veliki financijski izdatak za njih i njihove roditelje.  U tom slučaju uvelike će se pomoći ionako osiromašenim obiteljima, odnosno roditeljima koji su ostali bez posla, a uz sve to dodatno otežava im život izazvan epidemijom COVID-19.

“Svi se zaklinjemo kako su mladi naša budućnost, kako će oni danas sutra kada završe svoja obrazovanja na fakultetima ostati ovdje živjeti i raditi. Da nam je svima uistinu stalo da do toga dođe, pokažimo  svi skupa solidarnost, jer oni su zalog naše budućnosti i nada u bolje sutra”. ističe Bučko.

Oni će se pokazati i dokazati svojim djelima, a mi koji smo izabrani od njih da zastupamo njihove interese ne dopustimo da ostane sve na riječima. Stoga, kako ističu, iako malobrojni u Skupštini uvijek će se zalagati za dobrobit žitelja najistočnije hrvatske županije, a posebice građana Vukovara te biti konstruktivna i jaka oporba.