Razvoj sjevera Hrvatske: Sve što radimo, radimo za naše ljude
Krunoslav Lukačić, Prerag Štromar, Božidar Novoselec

Razvoj sjevera Hrvatske: Sve što radimo, radimo za naše ljude

Ravnomjernim razvojem i ulaganjem gradovi i općine mogu napredovati i rasti. Poduzetništvo, ulaganje u obrazovanje, poljoprivreda, izgradnja kuća i stanova, energetska obnova javnih zgrada, bolnica, vrtića, škola – sve je to doprinijelo ostanku, ali i dolasku novih obitelji na sjever Hrvatske.

Jedan od značajnih projekata je bila i energetska obnova zgrada Općine Sračinec, što ne bi moglo biti obavljeno da nije bilo pomoći Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Ukupna vrijednost obavljenih radova je oko 1.446.000 kuna, a u financiranju su sudjelovali Europski fond za regionalni razvoj s 502.000 kuna, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata s 264 tisuće kuna te Općina Sračinec s nešto manje od 700.000 kuna. Ovo je tek jedan od primjera kako se može energetskom obnovom uštedjeti, smanjiti računi, a istovremeno i čuvati okoliš.

„Pohvaljujem sve načelnike i gradonačelnike sa sjevera, bez obzira iz koje su stranke, na odličnoj suradnji. U zadnje dvije godine iskorišteno je stvarno puno sredstava koje na raspolaganju ima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Sve što radimo, radimo za naše ljude, ne za načelnike, gradonačelnike i župane. Sredstva iz EU stavljamo u funkciju razvoja, konkretno, sredstva koja će se uštedjeti u javnim zgradama ostat će lokalnim samoupravama za investiranje u ulice, vrtiće, rasvjetu… Moje ministarstvo je trenutno već na realizaciji 94% ugovorenih sredstava, a sada nam se i iz drugih ministarstava nudi mogućnost za dodatno otvaranje natječaja. To će na kraju značiti da ćemo realizirati više od 100% prvobitno planiranih sredstava. Trenutno se na ovaj ili sličan način uređuje oko 1300 javnih objekata, među njima oko 400 škola i 100 vrtića. Dokle god sam na ovoj poziciji, pozivam sve načelnike i gradonačelnike na daljnju suradnju, jer imaju prijatelja u Vladi i tako jednostavniji put za dolazak do potrebnih sredstava“, rekao je u Sračincu potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Osim obnove javnih zgrada, uređene su prometnice, obnovljeni sportski centar, adaptirana je zgrada vrtića, radi se na projektu podizanja ekološke svijesti i sve se to događa u Sračincu. No to nije kraj ambicioznih projekata načelnika Općine Božidara Novoselca i zamjenika Krunoslava Lukačića.

„Velik je interes za poticajnu stanogradnju i mogu najaviti skori početak izgradnje stambene zgrade između pošte i ambulante u Sračincu. Očekujemo da će i taj posao biti dovršen u idućoj godini i da će se mlade obitelji useliti u prvu zgradu u Sračincu“, rekao je načelnik Novoselec.