Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u Općini Beretinec

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar posjetio Općinu Beretinec

Varaždin, 29. prosinca 2017 . – Zamjenik predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u pratnji Alena Leverića, predsjednika HNS-a Varaždinske županije, Jelene Zrinski Bager, v.d. glavne državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Zlatana Mošmondora, tajnika Županijskog HNS-a posjetio je Općinu Beretinec te s načelnikom Općine Beretinec Igorom Kosom potpisao Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu.

Na temelju tog Ugovora Općini Beretinec su  dodijeljena sredstva kapitalne pomoći  u iznosu od 102.500,00 kn za projekt Rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Beretinec. U sklopu tog projekta Općina Beretinec je u 2017. g. provela zamjenu ekološki neprihvatljive javne rasvjete s ekološki prihvatljivom LED rasvjetom u pojedinim dijelovima Općine ukupne vrijednosti 170.875,00 kn.

„Veseli me da Ministarstvo može pomoći sa sufinanciranjem komunalnih projekata općinama kao što je Općina Beretinec u kojoj se puno radi na investicijama u održivi razvoj i energetsku učinkovitost“, izjavio je Štromar.

Na radnom sastanku poslije potpisivanja ugovora Štromar je informirao upravu Općine o dva interesantna natječaja koji kreću početkom 2018. godine.

Prvi je natječaj za Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora gdje Općina može dobiti do 85% sredstava za izradu glavnog projekta energetske obnove i do 50% sredstava za provedbu mjera energetske učinkovitosti. Prijave na navedeni natječaj bit će moguće već od 15. siječnja 2018. godine.

Drugi natječaj na koji će se Općina Beretinec moći prijaviti bit će raspisan u prvom kvartalu 2018. g. za male komunalne projekte kao što su: uređenje nerazvrstanih cesta, radovi na javnoj rasvjeti, uređenje groblja.

Ministar je istaknuo i kako mu je drago da je na njegovu inicijativu u Saboru izglasan novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na temelju kojeg  će Općina Beretinec ostvariti povećanje prihoda oko 1.3 milijuna kuna u idućoj godini.