Matija Posavec, Blaženka Divjak
/ Županijske organizacije

Potpisivanjem Sporazuma i formalno riješeno financiranje izgradnje Osnovne škole u Pribislavcu!

Unatoč tome što je javnim prostorom u medijima dominirala informacija da je za Osnovnu školu Vladimira Nazora Pribislavec, osigurano 11 milijuna kuna, danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, župan Međimurske županije Matija Posavec sa ministricom znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženkom Divjak, potpisao Sporazum o izgradnji Osnovne škole u Pribislavcu u iznosu od 15 milijuna kuna!

Temeljem višemjesečnih razgovora i dogovora sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja o ulaganju u izgradnju Osnovne škole u Pribislavcu, bilo je potrebno riješiti određene formalnosti – jedan od njih bila je promjena Zakona o odgoju i obrazovanju kojim se omogućilo da se iz državnog Proračuna mogu financirati kapitalni objekti u obrazovanju. Potom je sva projektna dokumentacija predana u Ministarstvo, proveden postupak javne nabave za izvođača radova te je Međimurska županija uputila zamolbu za hitnim i trenutnim nastavkom gradnje škole u koju su već uložena višemilijunska sredstva na prilagodbi prostornih planova, uvođenju komunalne infrastrukture i izgradnji 1. Faze radova.

Do kraja ove godine nemoguće je realizirati investiciju od 15 milijuna kuna pa će se ove godine izvesti radovi za 4 milijuna kuna, a iduće godine za 11 milijuna kuna kako bi škola mogla biti dovršena do početka školske godine 2019./2020.

Ovogodišnjih 4 milijuna kuna već je planirano u državnom proračunu za 2018. godinu, dok će preostalih 11 milijuna biti planirano u Proračunu za 2019. godinu za što je Vlada Republike Hrvatske morala donijeti posebnu odluku. Nakon suglasnosti Ministarstva financija, Vladinih koordinacijskih tijela, formalnom odlukom na sjednici Vlade prošlog tjedna stvorili su se uvjeti za potpisivanje Sporazuma između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Međimurske županije, sukladno najavi ministrice Divjak na svečanoj sjednici povodom dana Općine Pribislavec.

Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma, u idućih nekoliko dana potpisat će se Ugovor s izvođačem radova koji će odmah započeti sa nastavkom gradnje škole.

Osnovna škola Vladimira Nazora u Pribislavcu, počela se graditi prije 2 godine, do današnjeg dana uloženo je oko 7 milijuna kuna, od čega je 2 milijuna kuna uloženo uvođenje u potrebne infrastrukture, izmjene potrebne dokumentacije, te u 1. fazu izgradnje u iznosu od 5 milijuna kuna. Ovom fazom od 15 milijuna kuna, trebala bi biti završena škola, bez sportske dvorane u koju će više od 300 učenika imati bolje, modernije i kvalitetnije uvjete.

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Blaženka Divjak, doprinos svog Ministarstva u izgradnji škole u Pribislavcu, najavila je tijekom dolaska na Svečanu sjednicu povodom Dana Općine Pribislavec, a na otvorenju školske – sportske dvorane u Orehovici, donijela je i Odluku koja je bila pripremljena za sjednicu Vlade. „Dana 6. rujna 2018. na sjednici Vlade donesena je Odluka o projekciji Proračuna za 2019. godinu od 11 milijuna kuna, a s time da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ovoj godini osiguralo već 4 milijuna kuna i taj iznos će biti dovoljan za izgradnju škole u Pribislavcu. Činjenica je kako je Međimurska županija ona koja iz svog Proračuna, najviše ulaže upravo u obrazovanje, te im čestitam na svim programima koje provode u stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta. Svjesna sam dugogodišnjeg problema i želje za izgradnjom nove škole, i zbog samih uvjeta i zbog revitalizacije dvorca Feštetić u Pribislavcu te izražavam zadovoljstvo što smo u vrlo kratkom vremenu, otkad su se stvorili formalni i zakonski uvjeti potpisali Sporazum, donijeli sve potrebne odluke, napisali Rješenja, tako da će brzina izgradnje škole ovisiti o izvođačima radova“ , zaključila je ministrica.

Svečanosti potpisivanja i radnom sastanku nazočili su načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić, HNS-ova saborska zastupnica Bernarda Topolko i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec.