/ Županijske organizacije

NENAD BUČKO: VUKOVAR KOJI ŽIVI MORA ISKORISTITI SVOJE TURISTIČKE POTENCIJALE

Nenad Bučko i njegov tim iz koalicije Živim Vukovar iznio je novu točku svog programa usmjerenu na razvoj turističkih i kulturnih potencijala grada na Dunavu. „Poštujemo prošlost i ona ne smije i ne može biti zaboravljena. Institucije koje su izgrađene kako bi se očuvalo sjećanje na duboku ratnu traumu koju je grad prošao kao i pojedine životne priče ljudi koji su kroz nju prošli neizostavan su dio gradskog identiteta te ih je potrebno nastaviti graditi i razvijati.“ rekao je Bučko.

Ipak, Bučko i njegov tim smatraju kako Vukovar ne može razvijati svoj osobni brand, kao i kulturne i turističke potencijale isključivo na memorijalnoj komponenti i obveznim dolascima školaraca. „Vukovar može ponuditi bogat i zanimljiv turistički i kulturni sadržaj, od Vučedola kao jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta u Europi do barokne jezgre i dvorca obitelji Eltz, a tu su i mnogi zabavni i kulturni sadržaji od film festivala, streetarta, imali smo primjere i skate i rap natjecanja, koncerata, i brojnih drugih događanja. Također Vukovar je grad na Dunavu, sa svim prednostima koje nudi smještaj na jednoj velikoj europskoj rijeci. Sve to daje nam potencijal da Vukovar pretvorimo u pravi kulturni i turistički biser istočne Hrvatske, ali da bi to učinili moramo izgraditi program koji će povezati sve javne i privatne turističke inicijative u gradu te ih podići na nacionalnu razinu.“ objasnili su iz koalicije.

Upravo izgradnja jednog takvog pristupa kulturi i turizmu nova je točka programa s kojom Nenad Bučko izlazi na ovogodišnje lokalne izbore. „Moramo iskoristiti potencijal turističke zajednice u Vukovaru tako da lokalne kulturne manifestacije i postojeće privatne inicijative podignemo na razinu cijele Hrvatske kroz bolji marketing i oglašavanje, ali i ozbiljnu digitalnu kampanju. Turistička zajednica i Gradska uprava nisu te koje prodaju turističke sadržaje, ali moraju podržati i promovirati javne i privatne turističke sadržaje.“ rekao je Bučko

Uz aktiviranje i povezivanje različitih gradskih i privatnih inicijativa Bučko je istaknuo kako je važno nastaviti razvijati i tehnologiju „Važno je i da planski i kontinuirano ulažemo u tehničku izvedbu naših turističkih sadržaja. Jedna od njih je i ulaganje u tehnologiju virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti koja danas postaje standard u interpretaciji turističkih sadržaja u Europi i svijetu. Živimo u dvadeset prvom stoljeću i Vukovar zaslužuje da bude percipiran ne samo kao moderan i ozbiljan kulturni grad nego i da bude potencijalni predvodnik smart sadržaja u Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva takve modernizacije je, osim širenja turističke ponude, i privlačenje privatnih investitora, tvrtki i poduzetnika koji se bave smart tehnologijama, a čija poslovna područja imaju širok prostor za zapošljavanje.

Osim osnaživanja gradske turističke zajednice i ulaganje u nove tehnologije ova inicijativa smatra i kako treba pospješiti i suradnju gradskih i privatnih inicijativa na produkciji novih, kao i podizanju postojećih turističkih manifestacija na novu razinu. „Vukovar ne koristi svoje potencijale, a da bi to uspjeli potrebno je povezati turističke aktere u Gradu te potaknuti pojedinačne privatne inicijative. Potrebno nam je više kulturnih i zabavnih manifestacija, one moraju biti vidljivije i za njih moramo stvoriti prostor u Gradskoj upravi. Želimo Vukovar koji ide naprijed. Upravo ovakav program, usmjeren na budućnost i konkretne inicijative, predstavlja našu viziju Vukovara kao grada koji živi, stvara i radi.“ zaključio je Nenad Bučko.