/ Županijske organizacije

Lepoglavski projekti za budućnost

Grad Lepoglava proslavio je svoj dan, ove godine, na zadovoljstvo HNS-ovog gradonačelnika Marijana Škvarića, s povećanim proračunom i pripremljenim brojnim novim projektima. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je pohvalio projekte lepoglavskog gradonačelnika.

„Ove smo godine zahvaljujući najvećem gradskom proračunu od oko 33 milijuna kuna, koliko će iznositi nakon njegova rebalansa, imali snažan vjetar u leđa. Realizirali smo komunalne projekte vrijedne 25 milijuna kuna. Radimo na čak dva dječja vrtića – adaptira se i rekonstruira zgrada Dječjeg vrtića u Lepoglavi i gradi se potpuno novi vrtić u Višnjici. Kad budu završeni sva će djeca imati prilike pohađati dječji vrtić, uskoro i besplatno“, istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

„Gradimo ceste, nogostupe, saniramo klizišta, gradimo društvene domove, parkirališta i druge objekte komunalne infrastrukture. Bavimo se razvojem digitalne infrastrukture odnosno tehnologijom 21. stoljeća“, rekao je Škvarić dodajući da je Lepoglavi odobren projekt Wifi4EU, zahvaljujući kojem će se u centru Lepoglave postaviti točke s besplatnim internetom.

„Sa sedam okolnih općina radimo na velikom projektu vrijednom 10 milijuna kuna kojim planiramo dovesti brzi optički internet u svako domaćinstvo na gradskom području. Ulažemo i u društveni razvoj, podupiremo rad organizacija civilnog društva, a kroz brojne potpore direktno pomažemo našim građanima od njihova rođenja“, poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić rezimirajući 2019. godinu u kojoj je, zaključio je, realizirano sve što je bilo zacrtano.

Ideje i projekte pohvalio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, podsjetivši na poteškoće s kojima se Lepoglava susretala u posljednjih dvadesetak godina.

„Puno mašte, ideja, kreacije i gotovih projekata i programa vidio sam u Gradu Lepoglavi unatrag 20-ak godina. Do 2008. godine projekti su se realizirali teško, ali su se realizirali. Korišteni su pritom fondovi Europske unije. A onda je odjednom nastala kriza što je utjecalo na smanjenje proračuna. Na sve to, tadašnja vlada donosi odluku kojom Grad Lepoglava ostaje bez 70 posto svog proračuna. Prije dvije i pol godine rekli smo da to moramo promijeniti i povećati proračune kako bi se mogli realizirati projekti i programi, javljati se na EU fondove. Učinili smo to. Povećan je proračun Grada Lepoglave što je rezultiralo povećanjem broja projekata i programa. Učinili smo to ne zbog gradonačelnika ili Gradskog vijeća, nego zbog građana. Dok sam ja u vladi u njoj ćete imati prijatelja“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Na svečanoj sjednici lepoglavskog Gradskog vijeća prisustvovali su i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru Milorad Batinić, saborska zastupnica HNS-a Božica Makar i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Alen Leverić.