Istarska ŽO HNS-a

Istarska ŽO održala predavanje u okviru Političke akademije HNS-a

U četvrtak, 23. studenoga 2017. godine u prostorijama Županijske organizacije HNS-a Istarske županije prisutnim članicama i članovima HNS-a održano je predavanje u okviru Političke akademije HNS-a na teme: „Kreiranje proračuna lokalnih jedinica“ i „Protokolarna pravila“. Predavali su Slavko Fornažar, županijski tajnik i Enver Kasa, županijski glasnogovornik.

„Proračun lokalnih jedinica najvažniji je dokument političkog djelovanja, kako lokalnih institucija, tako i djelovanja političkih stranaka te je u njemu inkorporiran financijski dio realizacije projekata političkih programa. Proračun je zapravo „lakmus“ mogućnosti realizacije i ostvarenja određenih politika te zato on mora biti realan i održiv“, kazao je Fornažar. U nastavku Fornažar je naglasio važnost uključenja svih društvenih dionika u kreiranje proračuna gradova i općina, te je za primjer izdvojio izradu proračuna Grada Pazina koji otvoreno u njegovo kreiranje uključuje i građane i to na način da oni mogu predlagati za što i za kakve projekte bi željeli da se njihov novac troši u narednom proračunskom razdoblju.

Protokolarna pravila su niz uzanci o ponašanju, komunikaciji te djelovanju unutar političkog miljea. Cilj protokola je jasno i učinkovito funkcioniranje političkih organizacija, subjekata, te nesmetano i učinkovito vođenje aktivnosti u društveno političkoj sferi. Protokolarna pravila se odnose na način ophođenja prema političkim subjektima (predstavnicima država, vlada, parlamenata…), pravilima reda sjedenja, zauzimanja mjesta u prostorijama, ponašanju za stolom prilikom službenih večera, ručaka i načina odijevanja u svakoj prilici. „Protokolarna pravila jesu jedinstveni „jezik“ političkog komuniciranja i djelovanja koji je unificiran za cijeli svijet“, zaključio je Kasa.