/ Županijske organizacije

INTERVJU Ruža Kovačević Bilić: “Trogir je napravio veliki iskorak, ponosna sam na sve što smo realizirali u ovom mandatu”

Ruža Kovačević Bilić zamjenica je trogirskog gradonačelnika i predsjednica je HNS-ovog ogranka Splitsko-dalmatinske županije.

U razgovoru za Dalmaciju Danas otkrila nam je planove i projekte koje bi Trogir trebao realizirati u idućem mandatnom razdoblju, a osim toga rekla nam je da će koalicija SDP-HNS-HSU ponovno pokušati osvojiti vlast u Trogiru.

Evo što nam je Ruža Kovačević Bilić kazala u razgovoru.

U vašem mandatu, koje biste projekte mogli istaknuti?

Mogu istaknuti nekoliko projekata u Gradu Trogiru koje sam ja vodila te koji su se pokazali uspješnima. Kroz projekt „I tebe se pita“ prvi smo grad u Dalmaciji koji je potpuno otvorio gradski proračun našim građanima. Znači uveli smo participativno budžetiranje.

2018. godine građanima smo dali na raspolaganje oko milijun i 400 tisuća kuna iz proračuna Grada Trogira, isti su sami odlučivali kako će ta sredstva utrošiti. Taj projekt je izrađen po modelu određenih svjetskih i europskih gradova koji provode takav oblik direktne demokracije.

Što to konkretno znači za građane i postoji li još neki hrvatski grad koji je uveo sličan model otvorenosti prema gradskom proračunu?

Dobar primjer jednog takvog grada u Hrvatskoj je Pazin. Oni su s tim projektom započeli nekoliko godina prije nas i kod njih se to pokazalo uspješno. U tri godine u projektima je sudjelovalo više od 1000 građana i izglasano je više od 100 projekata. Znači, građani imaju potpunu slobodu i sami glasaju za projekte koji su im najbolji. Takvi projekti automatski ulaze u gradski proračun.

Dosta ste u mandatu spominjali pojam „brendiranja“ grada. Što to znači i jeste li nešto slično napravili u Trogiru?

Jedan od naših prvih projekata bio je vezan za brendiranje grada. Tu smo prvi u Dalmaciji. Prva faza projekta je gotova, pred nama su još dvije faze koje moramo realizirati.  Provedbom ovog projekta želimo naš grad istaknuti, ističemo njegovu posebnost.

Trogir ima dugu kiparsku i graditeljsku povijest, a najviše se ističu tragovi u kamenu. Isti tragovi vidljivi su i danas i oni su naša povijest. I danas imamo suvremene majstore i obrtnike koji oživljavaju naš grad i rade u staroj gradskoj jezgri. Oni su majstori svjetske klase. Smatramo da na ovaj način trebamo istaknuti Trogir kao grad koji svakodnevno živi, bez obzira na turizam i turistička kretanja. Brendirat ćemo cijelu trogirsku baštinu, tradiciju koju imamo, a samim tim proširit ćemo turističku ponudu.

Koji su vam daljnji planovi, koji projekti su u pripremi?

Ima ih mnogo. Recimo, obnova Kule Kamerlengo i Kule svetog Marka još je jedan od naših projekata koje želimo realizirati. Čekamo prikladan natječaj, ali već imamo izrađenu dokumentaciju za to.

Započeli smo i rekonstrukciju kino dvorane. Smatramo da Trogir nema adekvatan prostor za zimski period u vidu određenih konferencijskih ili kino dvorana. Taj projekt sada realiziramo, a isti je vrijedan 12 milijuna kuna. Očekujem da ćemo ga za godinu i pol dana dovršiti na radost svih građana Trogira.

Koje projekte biste mogli istaknuti, a vezani su za poboljšanje obrazovanja u Trogiru?

Što se tiče obrazovnog aspekta Grada Trogira, možemo reći da smo i tu realizirali jedan projekt, a vezan je isključivo za mlade. Mladi su ranjiva skupina i oni nakon završetka srednje škole ili fakulteta nemaju nikakve mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Dok smo radili na projektu bilo nam je bitno kreirati programe i na neki način mlade motivirati na dodatno učenje. U zapadnoeuropskim zemljama to je normalno, kod nas još uvijek nije, jako mali postotak mladih uključi se u neki oblik cjeloživotnog učenja nakon školovanja. Pokušat ćemo mladima ponuditi uistinu ono što ih zanima i što će im biti korisno.

Nalazimo se u vremenu korona krize, koliko je ista „usporila“ turistički razvoj Trogira?

Budući da se nalazimo u vremenu korona krize, nikako ne možemo govoriti o onom turističkom napretku koji smo imali u 2019. godini kada se Trogir suočavao s prekomjernim turizmom tijekom turističke sezone, a premalim brojkama u pred i post sezoni.

Baš zato smo se okrenuli jednoj brendiranoj priči da mi sada privučemo turiste i u zimskom periodu.

Budući da ste predsjednica županijskog ogranka HNS-a, kakvu suradnju ste tijekom mandata imali sa Splitsko-dalmatinskom županijom?

Uglavnom smo korektno surađivali. Županija je osnivač dviju naših osnovnih i jedne srednje škole, kao i glazbene škole. Tu bi možda sluh županijskih razina trebao biti malo veći, također isto mislim i za zdravstvo.

Što se tiče zdravstva, u ovom trenutku rješavamo manjak radiologa u našem gradu. Međutim, svrsishodno i na vrijeme rješavamo sve probleme i tako ćemo nastaviti.

U svakom slučaju, naša suradnja sa SD županijom nije bila loša, ali mjesta za poboljšanje svakako može i mora biti.

Što biste poručili vašim građanima?

Želim izraziti ponos i sreću nakon četiri godine upravljanja u vlasti u Trogiru. Drago mi je što sam imala priliku sudjelovati u odlučivanju i mislim da smo napravili značajan iskorak. Moramo tako nastaviti jer će Trogir jedino tako promijeniti izgled te će građani imati još bolje životne uvjete.