/ Županijske organizacije

HNS u Čakovcu dijelio jaglace povodom Dana žena, nakratko preimenovali i Ulicu kralja Tomislava

HNS već godinama na tradicionalan način obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena

Povodom toga, danas su ispred crkve sv. Nikole biskupa na Franjevačkom trgu u ulici Kralja Tomislava dijelili jaglace.

Ove godine članice i članovi HNS organizirali su i performans te simbolično preimenovali ulicu Kralja Tomislava u ulicu Savke Dabčević Kučar – hrvatske političarke i ekonomistice.

Više o tome rekao nam je i sam Nenad Hranilović, predsjednik ŽO Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrat, koji je ženskoj populaciji dijelio cvijeće.

– Na trenutak smo preimenovali Ulicu Kralja Tomislava u ulicu Savke Dabčević Kučar. Na taj način upozoravamo na činjenicu da u Hrvatskoj tek 2,37% javnih površina u gradovima nose imena žena. 5 od 8 velikih gradova imaju manje od 2 posto imena svojih cijenjenih žena. Isto tako, može se istaknuti da 11 gradova u RH nema nijedno žensko ime kojim slovi njihov trg ili institucija, što je poražavajuće. Upravo na ove činjenice upozoravamo s ovim performansom, ali isto tako upozoravamo da se to mora promijeniti. HNS oduvijek je bila stranka koja je vodila brigu o ženama i mislim da je jedina od stranaka koja je povijesno imala dvije žene na čelu stranke, rekao nam je Hranilović.

Za performans preimenovanja ulice zaslužna je Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke predvođena predsjednicom Karolinom Juzbašić.