Morana Jokić, Elvira Krizmanić Marjanović
/ Županijske organizacije

Riječki HNS nastavlja incijativu za otvaranjem Centra za ranu intervenciju kod djece s neurorizičnim poteškoćama

Gradska vijećnica Morana Jokić na konferenciji za medije najavila je nastavak HNS-ovog zalaganja za otvaranje Centra za ranu intervenciju u Rijeci. Naime, Rijeka je još uvijek jedan od rijetkih većih gradova u Hrvatskoj koji nema niti jednostavniji sustav podršku za obitelji koje se susreću sa sve češćim poteškoćama neurorizične djece: logopedskim smetnjama, poremećajima hiperaktivnosti i pažnje, motoričkim, senzornim i drugim tegobama.

Uvjerena sam da se uz puno rada, lobiranja, praćenja stanja na terenu i povezivanja svih relevantnih institucija i u Rijeci može realizirati Centar za ranu intervenciju kod djece. Mi u riječkom HNS-u već smo krenuli s aktualizacijom ovog problema i ne namjeravamo stati u svome radu. Aktivirat ćemo sva svoja znanja, kapacitete i volju koju imamo da tijekom narednog razdoblja senzibiliziramo javnost, političku javnost, institucije i medije koliko to bude moguće na ovu problematiku. Riječki roditelji i one obitelji koje gravitiraju Rijeci još su uvijek „prepuštene same sebi“ i nerijetko su osuđene na duge liste čekanja, skupe usluge privatnika, putovanja u druge gradove itd. Zbog toga se čvrsto zalažemo da se i u našem gradu, kao što je to slučaj s drugim gradovima u Hrvatskoj napokon stvore uvjeti za otvaranje jedne ovakve ustanove. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je kucati na mnoga vrata, povlačiti mnoge rukave i aktivno motivirati potencijalne partnere na suradnju, i to ćemo sigurno činiti kako bismo zaista došli do konkretnih i ostvarivih rješenja“, kazala je na današnjoj pressici Morana Jokić.

HNS-ovci put ove inicijative vide u postojećim dobrim praksama poput one u Puli gdje su se jedinice lokalne samouprave nevezano za političke boje ili financijske mogućnosti povezale i zajedničkim snagama oformile Centar za ranu intervenciju koji već godinama daje izvanredne rezultate za istarsku djecu. U tom smislu, i u našem je kraju potrebno izdići se iznad politikanstva te ujediniti sve jedinice lokalne samouprave i druge zdravstvene službe kako bi Centar za ranu intervenciju postao i riječka stvarnost, smatraju u riječkom HNS-u.

Na današnjoj je konferenciji za medije govorila i pulska pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti HNS-ova Elvira Krizmanić Marjanović:

Mi u Puli smo uspjeli uspostaviti suradnju između 10 gradova, 2 općine, resornog ministarstva i Istarske županije koji svatko u svom iznosu particpiraju u radu Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. Centar nudi svakodnevne i povremene programe te se ispostavio kao odlično ulaganje u budućnost i kvalitetu života naše djece. Vjerujem da Rijeka može zakoračiti istim stopama“, ispričala je Krizmanić Marjanović.

Podsjetimo, Jokić je još u 12. mjesecu amandmanom na proračun Grada Rijeke osigurala početnih 50.000,00 kuna za inicijalne radnje i time označila početak ove HNS-ove inicijative. Nakon toga, pozvana je i u radnu skupinu pri Gradu Rijeci u kojoj će inzistirati na ispravnom pristupu i na realnim modelima koje je moguće postaviti u Rijeci. U radnoj skupini će djelovati proaktivno i s konkretnim prijedlozima.