Pogled na Gornju Stubicu iz ptičje perspektive
/ Županijske organizacije

HNS-ova Općina Gornja Stubica dobitnica nagrade portala Lokalna Hrvatska

Dobra komunikacija lokalnih vlasti s građanima bitan je faktor koji dovodi povećanoj participaciji građana kod procesa odlučivanja u lokalnoj zajednici. Jedan je to od načina na koji se uspješnije mogu kreirati javne politike koje će biti bliske stvarnim potrebama građana na lokalnoj razini. U Općini Gornja Stubica, gdje funkciju načelnika i zamjenika načelnika općine vrše HNS-ovi Jasmin Krizmanić i Vladimir Škvorc, shvaćaju sve prednosti informiranja svoje lokalne zajednice. Općina Gornja Stubica prošle je godine dobila nagradu od portala Lokalna Hrvatska. Riječ je o brončanoj plaketi kojom je Općina među prvim trima jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po broju objava na općinskoj web i Facebook stranici. Bilo da su u pitanju važni sastanci, događaji, manifestacije, aktivnosti gornjostubičkih udruga, načelnika i zamjenika načelnika, Općinskog vijeća, Savjeta mladih – Općina o svemu objavljuje i  gornjostubička javnost je u sve upućena.

U Gornjoj Stubici Podružnica HNS-a ima 300 članova, a u mandatu 2013.-2017. na lokalnim izborima HNS dobiva izbore već u prvome krugu. S osvojenih 70 % glasova funkciju načelnika i zamjenika načelnika preuzeli su Jasmin Krizmanić i Vladimir Škvorc, a od 15 vijećničkih mandata, HNS je osvojio njih 9. Koliko Gornjostubičani prepoznaju rad HNS-a u svojoj zajednici, dokaz su i lokalni izbori 2017. na kojima opet pobjeđuju naši HNS-ovci Krizmanić i Škvorc, a od 15 vijećničkih mandata, ovaj puta HNS dobiva još jedno mjesto više nego u prethodne 4 godine, dakle 10 vijećničkih mandata. Na primjeru Gornje Stubice vidimo ono što HNS jest: konkretna djela, a ne isprazne riječi, a stanovnici Gornje Stubice to prepoznaju i zato već drugi puta za redom uvjerljivo biraju HNS- ovce za nositelje funkcija vlasti u svojoj lokalnoj zajednica.

Zbog raznih događaja u Općini Gornja Stubica, život ove lokalne zajednice može se opisati kao dinamičan. Općina se može  pohvaliti potpisivanjem Ugovora o financiranju mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje  2014. -2020., podmjere 7.2. „Ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, Operacije 7.2.2. „Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta“.  Općini je odobreno 2.314.772,40 kuna za izgradnju nerazvrstane ceste Šagudovec- Sekirevo selo. Sada treba krenuti u postupak javne nabave i realizaciju projekta. Završetak izgradnje ceste očekuje se do početka iduće godine.

Općina brine za mlade naraštaje, za učenike i studente pa su potpisani Ugovori o dodjeli stipendija učenicima i studentima. U godini 2017./2018. Općina je dodijelila ukupno 37 stipendija i to 21 učeničku u iznosu od 200,00 kuna i 16 studentskih u iznosu od 400,00 kuna.

Od turističke ponude ovog kraja nezaobilazno je spomenuti manifestaciju „Seljačka buna – bitka kod Stubice“, vjerni prikaz bitke na Stubičkom polju iz daleke 1573. godine, kada su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele. Ove godine održana je 10. jubilarna manifestacija, a gledalo ju je oko deset tisuća posjetitelja.

U slučaju veće zainteresiranosti za život i događanja u ovoj Općini, potražite njihove web i Facebook stranice na kojoj pažljivo bilježe svaki korak i svako događanje u svojoj zajednici.