Nenad Bučko: "Gradonačelnik Penava u medijima iskrivljuje proces obnove O.Š. Nikole Andrića" | HNS
/ Županijske organizacije

Nenad Bučko: “Gradonačelnik Penava u medijima iskrivljuje proces obnove O.Š. Nikole Andrića”

Predstavnici Grada Vukovara su u petak 18. prosinca 2020. posjetili Osnovnu školu Nikole Andrića. Tom prilikom, gradonačelnik Ivan Penava za medije je dao izjavu u kojoj izričito kaže kako je osnovni preduvjet za početak obnove bilo prebacivanje osnivačkih prava na Grad i kako je on izvršio dodatni pritisak prema Vladi Republike Hrvatske koja je potom putem Ministarstva znanosti i obrazovanja krenula u obnovu. Ostali smo šokirani ovakvom gradonačelnikovom pogrešnom interpretacijom događaja i njegovim isključivim preuzimanjem zasluga za početak procesa obnove budući da su u ovaj proces bili uključeni brojni dužnosnici, institucije i sami građani. Prava istina je nešto drugačija od one koju predstavlja gradonačelnik.

Podsjetimo se istinitog slijeda događaja:

  1. Osnovna škola Nikole Andrića jedina je vukovarska neobnovljena škola nakon rata. Unatoč tome što učenici, učitelji, roditelji kao i mediji čine sve što je u njihovoj moći kako bi ukazali na ovaj problem stanje škole ostaje isto.
  2. Tada novoizabrana ministrica (13.06.2017.) Blaženka Divjak iz kvote HNS-a stupa na dužnost. Posredstvom našeg Nenada Bučka, ministrica je upoznata s ovim problemom te osigurava sredstva za obnovu škole u novom proračunu njezinog ministarstva.
  3. Vrši se zakonska izmjena zbog te škole kako bi ministarstvo i ubuduće moglo intervenirati kroz obnovu ako u nekoj školi bude ugrožena sigurnost. Naravno ako osnivač ne obnovi školu kojom upravlja. To do tada nije bilo moguće.
  4. Na jednom od prvih sastanka ministrica traži od Županije i Grada sufinanciranje obnove u iznosu od 10% što je u konačnici i dogovoreno.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Nenad Bučko rekao je: – „Želimo Vukovar koji surađuje na dobrobit svih svojih građena. Vukovar koji je pristojan i prosperitetan i Vukovar koji je istinit. Zbog toga smo morali reagirati. Jasno nam je da Gradonačelnik ne želi zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, ali minimum pristojnosti bilo bi spomenuti bivšu ministricu. Istu onu kojoj je zahvalio na početku radova!

I bivša ministrica Blaženka Divjak komentirala je objavu HNS-a Vukovar koja se referira na ovaj slučaj: „Taj mi je projekt od samog početka bio prioritet u investicijama u gradnji i obnovi škola. Ne trebaju mi zahvale jer je to bio moj posao, a to sve je trebalo napraviti puno ranije. Učenici i nastavnici su to zaslužili. Nadam se da će sve završiti kako treba te da će učenici i nastavnici uživati u novoobnovljenoj školi.“ Posebno je istaknula rad i ulogu ravnateljice škole, kao profesionalne, vrijedne i uporne osobe. Njena uloga u ovom procesu je neizostavna, iako njeno zalaganje i rad gradonačelnik Penava nije spomenuo u svojim medijskim istupima.

Uzevši u obzir iskrivljeno predstavljanje situacije od strane Gradonačelnika, želimo istaknuti kako u medijskim prilozima i dokumentaciji obnove on sam ne vodi konzultacije, niti donosi odluke, nego da je obnova škole rezultat suradnje institucija u kojima Gradonačelnik sudjeluje kao tek jedan od političkih aktera i to usudimo se reći ne najvažniji.

Predsjedništvo HNS-a Vukovar o ovoj situaciji zaključuje „ Morali smo iznijeti istinu i tu ćemo stati. Ne želimo se upuštati u dnevno politička prepiranja već ćemo za svaki problem nuditi rješenje. Nije nam žao što smo surađivali i sutra bi opet surađivali s bilo kojom osobom na poziciji gradonačelnika, neovisno je li ona desno, lijevo ili levo, ako je to dobro za grad i ako grad zbog toga ide naprijed!