/ Županijske organizacije

Cres, predvodnik energetske tranzicije

Otok Cres nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva, a osim što se ističe s prirodnom, ali neobičnom pojavom, slatkovodnog jezera Vrana i staništem bjeloglavog supa, Cres je poseban i po svojoj energetskoj učinkovitosti koju uspješno provodi. 

Cres je izabran za predvodnika energetske tranzicije u Europi

Prošle godine Cres je izabran za predvodnika energetske tranzicije u Europi kada je Tajništvo za otoke Europske komisije odabralo šest europskih otoka u sklopu inicijative Za čistu energiju EU otoka. Tajništvo je energetskim timovima otoka pružilo pomoć u izradi tranzicijskih programa za korištenje čiste energije i dekarbonizacije, prilagođenima potrebama i mogućnostima svakoga od otoka. 

Kod naselja Orlec gradit će se najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Energetski program s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, s više obnovljivih izvora energije kroz smanjenje razine CO2, predstavljen je prošle godine kada je održan Forum o čistoj energiji za EU otoke. Kako bi se postigla potpuna dekarbonizacija energetskog sustava do 2050. godine, planira se izgradnja sunčanih elektrana. Kod naselja Orlec gradit će se najveća solarna elektrana u Hrvatskoj koja će zadovoljavati potrebe oko dvije tisuće kućanstava. Osim navedene, u planu je i izgradnja još dvije elektrane. Veliki naglasak i važnost stavljen je i na građane, a cilj je u projekt uključiti što više članova cresko-lošinjske otočne zajednice koji će ujedno biti i većinski vlasnici elektrane. 

Osnivanje energetske zajednice

Još jedan korak ka provođenju energetske tranzicije je i odluka o osnivanju energetske zajednice kako bi u fokusu prijelaza prema čistoj energiji bio potrošač. Zajednica se osniva i zbog novih pravila Europske unije za dizajn Tržišta električne energije da bi se iskoristio održiv energetski sustav koji je manje centraliziran i više digitaliziran.  

Nastavno na prethodno, ovaj mjesec je gradonačelnik Kristijan Jurjako potpisao Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine, iniciranu od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

„Mi, potpisnici ove povelje, svjesni smo važnosti energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva, osobito uzimajući u obzir da se gotovo 50% konačne potrošnje energije u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji upotrebljava za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama. Radi zajedničkoga djelovanja, a u svrhu postizanja ciljeva utvrđenih ovom poveljom, svjesni smo važnosti uspostave otvorenog dijaloga partnera koji čine svi zainteresirani dionici koji mogu doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva. Predani smo postizanju energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva“, zapisano je u Povelji potpisanoj od strane 57 predstavnika javnog i privatnog sektora, uključujući i gradonačelnika Jurjaka.

Cres među prvima u Hrvatskoj uveo novi sustav gospodarenja otpadom

Cres je s godinama postao prepoznatljiv po energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša, a među prvima u Hrvatskoj uveo je novi sustav gospodarenja otpadom. Osim što je među deset najboljih u odvojenom prikupljanju otpada, na Cresu se radi i na smanjenju svjetlosnog onečišćenja pa je pri kraju hvalevrijedan projekt zamjene javne rasvjete LED tehnologijom.

Iako među najmanjim gradovima u državi, Cres može poslužiti za primjer cijeloj Hrvatskoj za učinkovito gospodarenje energijom i otpadom, a rad gradonačelnika Jurjaka primjerom kako zadržati mlade i ostaviti im održiv i otok ugodan za život. 

Izvori: Službena web stranica grada Cresa, Novi list