Akademijine edukacije

Akademijine edukacije na terenu

Slavonski Brod/Bjelovar, 22. studenoga 2017. – Na sjednicama predsjedništva  HNS-ove brodsko-posavske i bjelovarsko-bilogorske županijske organizacije održane su edukacije o protokolarnim pravilima i pripremama HNS-ovih organizacija za sastavljanje gradskih i općinskih proračuna.

U Slavonskom Brodu Ankica Novaković, predsjednica županijske Ženske inicijative govorila je o važnosti protokolarnih aktivnosti u JL(R)S. Dečki su govorili o važnom dokumentu – proračunu: Milan Stanić, član Predsjedništva o temi sastavljanja i provedbe proračuna, Igor Rubil, županijski tajnik o idejnom utjecaju podružnica HNS-a na izradu lokalnog proračuna, dok je član Predsjedništva Vjekoslav Leko svima prisutnima objasnio kako se proračun može koristiti kao sredstvo za politički i medijski pritisak. Sve prisutne je prije edukacije pozdravio novoizabrani županijski predsjednik Branimir Vujčić.

U Bjelovaru je izlaganje na temu Protokolarna pravila održala županijska glasnogovornica Sandra Frčo. Objasnila je pojedinosti protokolarnih pravila prilikom održavanja različitih događanja na nivou županija, gradova i općina. Također, istaknula je kako protokol mora biti nepristran te da mora  provesti ono što se od njega traži ne narušavajući jednakost programa. Marijan Dautanac, predsjednik HNS-ove bjelovarsko-bilogorske županijske organizacije i načelnik općine Veliki Grđevac govorio je o utjecaju gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika na proračun te o idejnom utjecaju HNS-ovih podružnica i vijećnika na izradu lokalnog proračuna. Također je pričao o tome kako se proračun sastavlja i troši. Osvrnuo se i na proračune jedinica lokalne uprave i samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.