Nenad Bučko, Ivan Vrdoljak

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: „Bolje obrazovanje, krov nad glavom i povećanje plaća, ključ je razvoja Vukovarsko-srijemske županije“

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prilikom obilaska županijskih organizacija stranke danas je održao konferenciju za novinare u Vukovaru, gdje je govorio o reformama, demografskoj slici Vukovarsko-srijemske županije te politikama koje HNS provodi na nacionalnoj razini.

Odljev stanovništva i loša demografska slika je problem koji muči cijelu državu, no najviše je izražen u Slavoniji te je Vrdoljak naglasio kako je njegov zadatak i zadatak Vlade, čiji je HNS dio, ubrzanje reformskih procesa koji mogu pomoći u rješavanju tih problema.

„Moja poruka stanovnicama Vukovarsko-srijemske županije da je pred nama težak put i mnogo ozbiljnog posla, ali to je jedini ispravan put – put odgovornosti, a ne jeftinog populizma. Smatram da su tri ključne stvari na kojima se već intenzivno radi kroz programe Vlade RH, a to su bolje obrazovanje usklađeno s tržištem rada, osiguravanje krova nad glavom za svakog, osobito za mladog čovjeka i mlade obitelji te povećanje plaća radnika. Naš je zadatak da se dugoročno, što je više moguće, usklade raspoložive radne snage i potrebe poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji“, rekao je Vrdoljak.

HNS se izborio da reforma obrazovanja najesen dođe do učionica, osigurana je milijarda kuna za strukovno obrazovanje, a nedavno i nova milijarda kuna iz EU fondova za oko 900 hrvatskih znanstvenika, za znanstvenu infrastrukturu i vrhunsku opremu.

Ne treba zaboraviti ni na izuzetno popularnu mjeru – subvencionirani krediti za mlade obitelji koje provodi Ministarstvo graditeljstva na čelu sa HNS-ovim Predragom Štromarom. Preko 2300 mladih obitelji došlo je do svoje prve nekretnine na taj način. Najesen kreće novi natječaj, stoga apeliram na stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se prijave i osiguraju si pomoć države u plaćanju kredita. I ta je mjera doprinijela demografskim pomacima – u tim obiteljima u zadnjih nekoliko mjeseci rođeno je više od 150 beba“, rekao je Vrdoljak.

Predsjednik ŽO HNS-a Vukovarsko-srijemske županije Nenad Bučko rekao je kako je rad ministarstava koje vodi HNS vidljiv na terenu, od obnove OŠ Nikole Andrića za što je zaslužna ministrica Blaženka Divjak te energetska obnova za što je zaslužan ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ovogodišnji projekt kompletne energetske obnove Ekonomske škole u vrijednosti 4,5 milijuna kuna financira Ministarstvo graditeljstva preko fondova Europske unije što nam je u HNS-u Vukovarsko-srijemske županije još jedna potvrda da se vodi računa o podizanju kvalitete življenja ravnopravno u svim dijelovima Hrvatske. Gradski čelnici su odradili lavovski posao s kvalitetnom pripremom projekta. Kada su ljudi proaktivni, svaka suradnja nailazi na plodno tlo“, rekao je Bučko.