Ivan Vrdoljak
/ Središnjica

Povećanje plaća učiteljima je prioritet

Povećanje plaća učiteljima i profesorima prioritet je HNS-a i od njega nema odustajanja. Taj je stav potvrdilo Predsjedništvo stranke i Središnji odbor, jer ulaganje u obrazovanje nije trošak, već investicija.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je i javno komunicirao stav HNS-a koji su prethodno potvrdila stranačka tijela, Predsjedništvo HNS-a i Središnji odbor HNS-a: reforma obrazovanja i povećanje plaća učiteljima kao njen sastavni dio, apsolutni su politički prioritet HNS-a i ukoliko Vlada ne prihvati naš prijedlog povećanja od ukupno 6 posto, HNS takav proračun u Hrvatskom saboru neće podržati.

Upravo, zahvaljujući ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i HNS-u reforma obrazovanja, po prvi put u hrvatskoj povijesti, ušla je u 1300 hrvatskih škola i upravo su učitelji ključni nositelji tih procesa i zbog toga zaslužuju veće plaće koje predugo čekaju.

Reforma obrazovanja najvećim je dijelom financirana iz europskih sredstva i obuhvaća 70.000 prosvjetnih djelatnika, a da bi imali održivost reforme – moramo osigurati novac za veće plaće učitelja, profesora…

Ekonomski pokazatelji govore da se to može ostvariti, naime prema projekcijama BDP će na godišnjoj razini rasti za tri posto, što je okvirno sedam novih milijardi kuna u proračunu. Dakle, ovo je samo mali segment novoprihodovanih sredstava i nema niti jednog razloga da učitelji i profesori koji su ušli u najveći reformski proces u hrvatskoj povijesti ne budu nagrađeni. Upravo su oni nositelji tih ključnih promjena i jamac bolje hrvatske budućnosti.