/ Središnjica, Vijesti

Online izbori u HNS-u

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati prva je politička stranka u Hrvatskoj koja bira novo vodstvo online. Tradicionalni veliki Izborni sabor, koji bi okupio preko tisuću ljudi, zbog epidemije korona virusa u HNS-u je zamijenio sustav elektronskog glasanja, koji je osmislila i izradila hrvatska tvrtka. Bilo je važno da sustav omogući apsolutnu transparentnost, tajnost podataka, ali i zaštitu privatnosti. Na nama je samo bilo da ga implementiramo, testiramo i da organiziramo online izbore. 

Sustav je vrlo jednostavan, na e-mail adresu delegata dolazi uputa kako glasati, jednim klikom na mobitel dolazi poruka s pinom, koji delegat upisuje na poveznicu i glasa za željene kandidate.     

Pravo glasa danas imaju 602 delegata HNS-a iz cijele Hrvatske, no važno je reći da se ne mogu pratiti rezultati, nego samo broj delegata koji je dao svoj glas. Tko je dobio najviše glasova i tko će ući u novo vodstvo stranke bit će poznato iza 16 sati kada se zatvaraju elektronska birališta. 

Novim, za hrvatske političke stranke nepoznatim, načinom glasanja nema opasnosti od zaraze korona virusom, nema mogućnosti malverzacija, veća je izlaznost i vrlo važno nema trošenja papira na izborne listiće te je ovo i zeleniji sustav glasanja.  Dok drugi pričaju da nam treba elektronsko glasanje, HNS to već provodi i zalažemo se da krenemo naprijed i ovakav sustav uvedemo i za sve izbore.