Ivan Vrdoljak
/ Središnjica

Ivan Vrdoljak: „Od Savke Dabčević-Kučar naučili smo da Hrvatska uvijek mora biti na prvom mjestu”

U povodu devete obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a i jedne od najznačajnijih hrvatskih političarki, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, predvođeno predsjednikom stranke Ivanom Vrdoljakom, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

„Svi mi u HNS-u od naše utemeljiteljice Savke smo naučili da je Hrvatska na prvom mjestu, ispred naših osobnih političkih karijera i ispred interesa stranke. Isto tako smo naučili da je u politici presudno imati viziju i slijediti tu viziju, čak i kad to nije popularno u cjelokupnoj javnosti. Rezultati naših odluka ne vide se odmah, nego na vidjelo izađu s vremenom. Tako je ona u godinama Hrvatskog proljeća oživjela ideju slobodne Hrvatske, da bismo tek 20 godina kasnije uistinu imali demokratsku i slobodnu Hrvatsku“, rekao je Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a dodao je da je možda najvažniji poučak političkog djelovanja Savke Dabčević-Kučar činjenica da su je razni ljudi u raznim vremenima različito gledali – neki desno, neki lijevo, a ona je samo Hrvatsku vukla naprijed.

„Zato i mi danas nastavljamo istim putem: ni lijevo, ni desno, samo naprijed“, rekao je Vrdoljak.

Savka Dabčević-Kučar bila je osoba koja je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za hrvatsku državnost 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća. Bila je žena ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija.