HNS: Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet | HNS
/ Središnjica

HNS: Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet

„Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet i prezentirati trajne vrijednosti po kojima se razlikujemo od ostalih opcija unutar političkog spektra.“ – glavna je poruka cjelogodišnje kampanje Vraćanje korijenima, Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u okviru obilježavanja 50. godina Hrvatskog proljeća te uloge Savke Dabčević Kučar jedne od najistaknutijih političarki naše povijesti ujedno i utemeljiteljice HNS-a, koja je znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa.

Kampanja Vraćanje korijenima predstavljena je proteklih dana u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Hrvatsko proljeće je nešto što je utkano u temelje hrvatske državnosti, poput antifašističke borbe, poput domovinskog rata, stvari koje su učinile Hrvatsku onim što ona danas jeste.

Predsjednik HNS-a Stjepan  Čuraj ističe kako značaj Savke Dabčević Kučar do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova o potencijalima prosperiteta prosječnog hrvatskog građanina dok je rješenja za bolji život tražila i predlagala unutar okvira političkog sustava kojemu je tada pripadala. Upravo je to jedna od odrednica vraćanja korijenima odnosno poveznica i okvir pod kojim će Hrvatska narodna stranka nastaviti djelovati.

„HNS je od svojih osnutaka pa svih ovih 30 godina, stranka vizije, kontinuiteta i rezultata, čvrsto zastupajući politike liberalnog centra kao jamca poštivanja demokratskih standarda, ljudskih prava i sloboda pojedinca. HNS je uvijek stajao na pozicijama zdravog razuma, racionalnih i umjerenih političkih stavova, gledajući  prema naprijed, puno dalje od političkog trenutka.“- naglašava Čuraj te pojašnjava koncept modernog liberalizma kao novog smjera HNS-ovog rada.

„To je koncept koji uključuje kompletan spektar liberalnih ideja i načina života ali i postulate politike koji praktički do jučer nisu bili liberalni, ali su sada uobičajni, prihvatljivi i ponekad nužni. Spajanje naočigled nespojivog čini moderno liberalno – političko djelovanje koje omogućuje pomake u korist svih. Duboko vjerujem da danas više ne možemo govoriti o modernoj politici koja se temelji na isključivosti i klasičnim podjelama na lijeve i desne. Ukratko i lijevo i desno sve dok idemo naprijed!“ zaključuje Stjepan Čuraj.

Savka Dabčević Kučar istinska je heroina Hrvatskog proljeća čija vizija Hrvatske kao gospodarski jake i razvijene zemlje, zemlje bez podjela i zemlje u kojoj su svi jednaki pred zakonom, je ono čemu težimo svih ovih godina i za što želimo da bude ključ budećeg političkog djelovanja svakog pojedinca koji se uključuje u politiku, poručuju HNS-ovci te zaključuju kako HNS leži na leđima velikana poput Savke i vraćanje tim korijenima okvir je pod kojim će nastaviti svoje djelovanje.