/ Središnjica

HNS: Nepostojanje jasnih protokola nedopustivo je u upravljanju procesima kojima se nastoji zaštiti zdravlje građana

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati snažno podupire kampanju cijepljenja protiv COVID-a 19 kao i mjere Nacionalnog stožera u borbi protiv pandemije korona virusom. No, isto tako, HNS  jasno osuđuje svaki oblik zlouporabe položaja i funkcija te stvaranje prostora za privilegirano cijepljenje pojedinaca. Nepostojanje jasnih protokola nedopustivo je u upravljanju procesima kojima se nastoji zaštiti zdravlje građana.

Najnoviji slučajevi cijepljenja preko reda odnosno izvan utvrđenih prioritetnih skupina izravan su rezultat nepostojanja kvalitetnog protokola koji bi zaštitio prioritetne građane i onemogućio djelovanje u tzv. sivoj zoni kod administracije cijepljenja.

S obzirom na to da očigledno nije definiran jasan kriterij za upravljanje procesom cijepljenja, unutar sustava automatski su omogućena dvostruka mjerila i pogoduje se onima koji mogu namještati cijepljenja preko reda pod izgovorom spašavanja cjepiva.

HNS očekuje od Nacionalnog stožera donošenje jasnog protokola i nedvosmislenih uputa s jasno definiranim načinima i kriterijima procjepljivanja po kojemu će se organizirati i provoditi cijepljenje. Jedino tako će se u budućnosti izbjeći dnevni viškovi cjepiva te cijepljenje preko reda, a prioritetne skupine građana uistinu će biti prioritetne.

Građani su discipliniranošću i dosadašnjim poštivanjem mjera Nacionalnog stožera pokazali svoju odgovornost i povjerenje. Za zadržavanje pozitivne klime potrebno je organizirati dosljednost sustava jer jedino u takvim okolnostima možemo očekivati i osobnu odgovornosti svakog pojedinca.