HNS: Najoštrije osuđujemo korištenje ustaških simbola u javnom prostoru | HNS
Stjepan Čuraj
/ Središnjica

HNS: Najoštrije osuđujemo korištenje ustaških simbola u javnom prostoru

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati najoštrije osuđuje korištenje ustaških obilježja i pozdrava  u javnom prostoru Republike Hrvatske u bilo kojem formatu i prilici, pa tako i na današnjem svečanom obilježavanju  vojno-redarstvene operacije  „Maslenica 93“.

Ustaška obilježja i pozdrav nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske niti s civilizacijskim vrijednostima koje kao članica Europske unije dijelimo s ostatkom Europe i svijeta i samim time nema im mjesta na obljetnicama koje slave uspjehe u Domovinskom ratu.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj ističe kako je poražavajuće da odavanje spomena žrtvama pada u drugi plan zbog sramotnih ispada pojedinaca zaslijepljenih mračnom ideologijom.

„Umjesto da odajemo počast žrtvi poginulih branitelja, govorimo o njihovoj hrabrosti i doprinosu za život u slobodi, mi smo opet prisiljeni u javnom prostoru obračunavati se s duhovima mračne prošlosti. No, kad već moramo, onda je potrebno istaknuti da kao nacija moramo prihvatiti činjenicu kako je nedopustivo koketirati s režimom koji je pod istim ovakvim simbolima, nevine ljude, čak žene i djecu slao u smrt. Stoga časna obrana naše domovine ne može nikada biti u istom kontekstu koji na javnu pozornicu zaziva slavljenje ustaških simbola. To je linija koju ne smijemo prelaziti.“- poručuje Čuraj.

Za HNS su svi hrvatski branitelji jedanko vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske, bez obzira u kojoj su se postrojbi borili, stoga naglašavamo kako ne sporimo ulogu HOS-a u Domovinskom ratu, no fašistička obilježja u javnom prostoru nikad nećemo tolerirati.

„Hrvatska kakvu želim je tolerantna, otvorena i uključiva i ovakvim simbolima apsolutno ne smije biti mjesta u javnom prostoru.  Dužnost svih nas koji želimo da Hrvatska ide naprijed je da ne tražimo opravdanja za ovakve ispade i prešutno ih toleriramo već da svaki ovakav incident i ispad oštro osudimo“. – zaključuje Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.