/ Središnjica

29 godina HNS-a i borbe za liberalnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku

13. listopada 1990. godine, tada već istaknuta hrvatska političarka koja je još 1970-ih godina pronosila liberalne ideje i borila se za hrvatsku samostalnost, Savka Dabčević-Kučar je, vođena tim istim idejama, osnovala Hrvatsku narodnu stranku.

Od onda je prošlo 29 godina, a naš je politički put i dalje uvelike inspiriran i motiviran njezinom vizijom Hrvatske – napredne, građanske, liberalne i otvorene zemlje. S time na umu, kroz godine na političkoj sceni donijeli smo niz odluka koje u to vrijeme možda nisu bile popularne i lagane za donijeti, ali su se pokazale ispravnima.

Rezultati posljednjih godina to pokazuju – stvorivši politički okvir da struka vodi vrlo važan resor obrazovanja, kurikularna reforma je, nakon godina stagnacije, ušla u sve učionice, a naša djeca dobivaju bolje obrazovanje i kvalitetniju pripremu za budućnost. Tome su prethodili veliki napori ministrice Divjak i njezina tima u povlačenju europskog novca, edukaciji nastavnika, ali i donošenju niza mjera zbog kojih danas čitav sustav ide brzim tempom naprijed, s čime se slaže i Europska komisija koja je reformu dvaput pohvalila.

Naš trenutni politički prioritet su veće plaće učitelja i nastavnika. Gotovo 70.000 prosvjetnih djelatnika provodi najveće promjene u hrvatskom školstvu i čvrsto vjerujemo da zaslužuju veće plaće. Imamo jasan plan i od njega ne odustajemo ni milimetra.

Resor graditeljstva našeg ministra Štromara također provodi važne reforme i mjere uz pomoć kojih mlade obitelji lakše i uz povoljnije uvjete dolaze do svoje prve nekretnine. Protekle dvije godine preko 5.300 mladih obitelji pronašlo je svoj novi dom putem mjere subvencija na stambene kredite, a ove godine srušen je rekord po broju prijava – još 4260 mladih obitelji osiguralo je svoj dom. Važan dio stambene politike našeg Predraga Štromara svakako je i nastavak POS stanogradnje koja građanima omogućuje kupnju stana po znatno nižim cijenama od tržišne, uz garanciju kvalitete izgradnje.

Digitalizacija sustava graditeljstva tema je koja se godinama spominjala, a u mandatu ministra Štromara ostvaren je znatan napredak – birokracija je smanjena, a sustav stoji na usluzi građanima. Za dobivanje građevinske dozvole dovoljan je samo jedan papir, a broj potrebnih procedura gotovo se prepolovio. Za građane to znači da više ne moraju hodati po šalterima, ali i manje troškove jer nema više potrebe za biljezima.

Kao stožerna stranka građanskog liberalnog centra s preko 35.000 članova, 29 godina kroz pristojnu i argumentiranu politiku jasno artikuliramo i zalažemo se za Hrvatsku koja poštuje europske vrijednosti i štiti ljudska prava. Suprotno raznim populistima i marginalnim ekstremnim skupinama, čvrstvo vjerujemo da budućnost Hrvatske leži u europskim vrijednostima otvorenosti i tolerancije i na to svakodnevno podsjećamo i ukazujemo nizom inicijativa i istupa.

Naša su najveća snaga svih ovih godina bili ljudi – njihova posvećenost, znanje, entuzijazam i motiviranost učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život. S njima smo sigurni da imamo svijetlu budućnost i da možemo nastaviti s radom, mjerama i idejama koje Hrvatsku vuku naprijed.

Svim članovima i simpatizerima čestitamo 29. rođendan HNS-a, sigurni da ćemo, kao i dosad, nastaviti doprinositi Hrvatskoj kao uspješnoj, progresivnoj i prosperitetnoj zemlji.