HNS: Zakonskim pretpostavkama do trajnog rješenja za problem klizišta
Marija Puh
/ Sabor, Središnjica

HNS: Zakonskim pretpostavkama do trajnog rješenja za problem klizišta

Krapina, 11. prosinca 2017. – Gorući problem klizišta kojima je opterećen sjever Hrvatske, posebno Krapinsko- zagorska, Varaždinska i Međimurska županija napokon se sustavno počeo rješavati i to zahvaljujući angažmanu saborske zastupnice HNS-a Marije Puh.

Osim što je u državnom proračunu za 2018. godinu osigurano dodatnih 7 milijuna kuna za sanaciju klizišta, prihvaćanjem amandmana na Zakon o vodnom gospodarstvu, osigurane su zakonske pretpostavke za trajno rješenje problema klizišta i to kroz prihode od vodnog gospodarstva kojima će se između ostalog sufinancirati troškovi sanacije klizišta i odrona kojima je ugrožena javna infrastruktura.

„To znači da sada, u jednom Zakonu, imamo otvorenu mogućnost da se konačno mogu sanirati klizišta iz sredstava vodnog doprinosa. Ovo su važni koraci u sustavnom rješavanju problema klizišta obzirom da je Vlada prihvaćanjem amandmana prepoznala razmjere štete koje ova elementarna nepogoda izaziva te pokazala interes za ovaj veliki problem koji ima sjever Hrvatske.“- istaknula je saborska zastupnica Marija Puh, na konferenciji za medije održanoj u uredu županijske organizacije HNS-a u Krapini.

„U Krapinsko zagorskoj županiji trenutno je aktivno oko 300 klizišta, koja direktno ugrožavaju ceste, stambene i gospodarske objekte, a procijenjeni troškovi njihove sanacije iznose oko 40 milijuna kuna. Godišnje ih se može sanirati tek desetak, stoga je ovo zakonsko rješenje pozitivan iskorak u rješavanju daljnje problematike klizišta“ – zaključila je zastupnica Puh, koja se od prvih dana svog saborskog mandata intenzivno zalaže za trajna rješenja problema klizišta.