U Pirovcu se gradi novi dječji vrtić ‘Mendula’ | HNS
/ Županijske organizacije

U Pirovcu se gradi novi dječji vrtić ‘Mendula’

Krajem rujna prošle godine počeli su radovi na izgradnji objekta Dječjeg vrtića „Mendula“ u Pirovcu, a zbog loših vremenskih uvjeta radovi nisu napredovali očekivanim tempom. Prenosimo razgovor Ivana Gulama, načelnika općine Pirovec, za Šibenski list.

Kako napreduju radovi na vrtiću? Kada predviđate moguće otvorenje?

Temelji i prva ploča su gotovi i ovih dana, nakon povratka s blagdanskog odmora, radnici će nastaviti s radovima. Plan je otvorenje vrtića na jesen, kad počne nova pedagoška godina. U smislu rokova, gledamo da sve do tada bude gotovo i spremno za prihvat djece.

Izgradnjom novog vrtića konačno dobivamo i jaslice koje do sada nismo imali

Za Pirovac izgradnja vrtića je od velike važnosti, dobivate i jaslice?

O tom projektu se priča već desetljećima, a ono što je posebno važno je da izgradnjom novog vrtića konačno dobivamo i jaslice koje do sada nismo imali. Naravno, izuzetno mi je drago da se projekt vrtića financira iz EU fondova, tako da samo Općinu investicija neće previše opteretiti.

Jeste li zadovoljni usvojim proračunom za 2020. godinu? 

Proračun za 2020. godinu je u nešto većem iznosu od 19,7 milijuna, koji je koncem prošle godine usvojen jednoglasno, a ujedno je i najviši od osnutka općine te za Pirovac znači nastavak svih važnih aktualnih projekata od kojih je najveći izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića. Proračunom se jasno vidi da se i dalje planiramo razvijati uz korištenje značajnih EU sredstava u čemu smo, vjerujem, jedna od uspješnijih lokalnih samouprava.

Općina Pirovac za projekt dječjeg vrtića dobila 5,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava

 Na koji način se financira izgradnja dječjeg vrtića?

Općina Pirovac je za projekt dječjeg vrtića, koji se gradi nadomak tamošnje zgrade osnovne škole, dobila 5,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava kroz mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta i ugovoreni radovi na izgradnji iznose oko 7,1 milijun kuna. Općina planira ovog ljeta kandidirati projekt i na sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekata i zatražili dodatnih 1,6 milijuna kuna kako bi što manje morali izdvojiti iz vlastitog proračuna.

Koji iznos biste trebali izdvojiti iz općinskog proračuna?

Ako prođemo, a vjerujem da hoćemo, iz općinskog proračuna morat ćemo izdvojiti samo 200 tisuća kuna. U međuvremenu, proveli smo i natječaj za opremanje vrtića u vrijednosti oko 750 tisuća kuna i sad čekamo odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

Završetak izgradnje vrtića neće doći u pitanje

Što će se dogoditi ukoliko ne dobijete planiranih 1,6 milijuna kuna?

Ako se to dogodi, iz našeg proračuna morali bismo sudjelovati s ukupno dva do dva i pol milijuna kuna, umjesto s 800 tisuća do milijun kuna. Preživjeli bismo, ali bilo bi nam daleko draže da dobijemo tih 1,6 milijuna. Kako god bilo, završetak izgradnje dječjeg vrtića neće doći u pitanje, jer predviđeno ostvarenje raspoloživih sredstava iz 2019. godine, odnosno višak prihoda, iznosi oko dva milijuna kuna. 

Recite nam nešto o projektu  “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja“.

Povukli smo nešto više od 1,8 milijuna kuna, uveli dvosmjenski rad, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još odgojiteljica. Projekt se provodi dvije godine i nastavit ćemo s njim i u novom objektu. Inače, novi vrtić je projektiran za 60 djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima. Dakle, 30 kvadrata bruto površine po djetetu i vjerujem da ćemo time zadovoljiti potrebe sljedećih dvadesetak godina. Trenutno u Pirovcu imamo oko 40-ero djece koja pohađaju vrtić, a bude li potrebno, vrtić koji gradimo na dvije etaže moći će se nadograditi.