U energetsku obnovu Dječjeg vrtića Suncokret u Strahonincu uloženo više od milijun kuna | HNS
Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja
/ Županijske organizacije

U energetsku obnovu Dječjeg vrtića Suncokret u Strahonincu uloženo više od milijun kuna

Dogradnjom je povećan prostor

Nakon što je dogradnjom povećan prostor, završen je i projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Suncokret u Strahonincu koji polazi stotinjak mališana. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.059.363,38 kuna, od čega je, temeljem ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, iz fondova Europske unije bespovratno dobiveno 629.989,07 kuna.

U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 240.697,09 kuna, a Općina Strahoninec trebala je osigurati tek oko 6 posto ukupne vrijednosti investicije.

Smanjenje potrošnje energije

Glavna svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje za čak 52,43 posto. Povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, kao i vanjskog zida, zamijenjena je vanjska stolarija te sustav za pripremu tople vode. Projekt energetske obnove nadovezao se na dogradnju vrtića, završenu u rujnu ove godine, čime je osiguran prostor za smještaj još dviju skupina, tako da Suncokret danas polazi stotinjak mališana u četiri skupine. 

Zadovoljstvo realizacijom projekta, koji je tek dio velikih ulaganja u energetsku obnovu, izrazio je i potpredsjednik Vlade te ministar građenja i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Energetska obnova vrtića

„Energetskom obnovom vrtića za sve je polaznike osiguran jedan topliji i ugodniji ambijent. Osim boljih uvjeta za djecu, ljepše je raditi i njihovim odgajateljicama“, istaknuo je ministar Štromar. Dodao je da se u Međimurskoj županiji jako puno ulaže upravo u energetsku obnovu i da je na taj način obnovljeno puno škola, a dio projekata još je u tijeku.

„Pred nama je i energetska obnova Županijske bolnice te Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Ukupna vrijednost tih projekta veća je od 100 milijuna kuna, dok se na državnoj razini u energetsku obnovu, putem našeg ministarstva, ulaže više od 5 milijardi kuna. To su sredstva koja ugovaramo s Europskom uniju i do sada je 95% planiranog već ugovoreno“, rekao je Predrag Štromar. Napomenuo je kako njegovo ministarstvo zahvaljujući dinamici ugovaranja dobiva i dodatna sredstva, pa za iduću godinu najavljuje nove natječaje i poziva čelnike jedinica lokalne samouprave da se prijave. Dio novca namijenit će se i fizičkim osobama. „Najkasnije za nekoliko tjedana na sjednici Vlade RH naći će se odluka oko energetske obnove obiteljskih kuća. Imamo jako puno upita građana kada će to biti, pa mogu reći da natječaj očekujem negdje u travnju ili svibnju. Tu ćemo koristiti nacionalna sredstva osigurana kroz Fond za zaštitu okoliša“, rekao je Štromar.