Sveta Nedelja najbolji je srednji grad za gospodarstvo
Davor Nađi

Sveta Nedelja najbolji je srednji grad za gospodarstvo

Grad Sveta Nedelja u izboru Najboljih gradova drugu godinu za redom najbolji je srednji grad u području gospodarstva, a ove su godine izborili i ulazak u pet najboljih gradova po kvaliteti života. Nagrade su došle kao posljedica dobrih odluka gradske uprave, koju vodi i naš Davor Nađi, kao zamjenik gradonačelnika.

Razloga za dobivanje ovih nagrada je puno, a samo neki od njih su: ukidanje prireza, komunalnog doprinosa za proizvodnju, kreativne industrije, financijski sektor te za kulturu, obrazovanje i zdravstvo, a doprinos se više ne mora plaćati ni za stanogradnju. Smanjen je i doprinos za izgradnju nisko energetskih kuća, kao i komunalni doprinos za gradnju pasivnih kuća, a energetski su obnovljene dvije škole i jedan vrtić.

Najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, koji je taj status dobio 2006. godine, a u dokumentima se spominje još davne 1501. godine, svojim potezima omogućava poduzetnicima, ali i građanima što ugodnije življenje i jednostavnije poslovanje.

Naime, u Svetoj Nedelji smanjili su i komunalnu naknadu za oko 90% građana u rasponu od dva do 30%, poslovne objekte koji spadaju u kategoriju oslobođenja komunalnih doprinosa oslobodili su i plaćanja komunalne naknade u cijeloj prvoj godini poslovanja, u potpunosti su ukinuli naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja te su smanjili već nisku komunalnu naknadu za mnoge djelatnosti, posebno za istraživanje i razvoj, znanost i obrazovanje. Ovaj mali grad uskoro kreće u izgradnju vrtića, škole i knjižnice te se planira urediti i samo središte grada.