Enver Kasa, Zvonko Liović, Nenad Bučko, Anto Stojanović
/ Politička akademija

Teren o smjernicama HNS-ove politike u nadolazećem razdoblju

O ciljevima i radu HNS-a u nadolazećem razdoblju nakon izbornog sabora u HNS-ovoj vukovarsko-srijemskoj županijskoj organizaciji i HNS-ovoj istarskoj županijskoj organizaciji govorili su predsjednici Nenad Bučko i Zvonko Liović.

Na sjednicama Predsjedništva sve prisutne upoznali su sa novim stranačkim ciklusom i akcijskim planom HNS-a. Na osnovu predavanja Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a i Srećka Ferenčaka, glavnog tajnika koje je održano početkom mjeseca veljače u Zagrebu, predavači su važnost stavili na obilježja političkog djelovanja HNS-a koja uključuju stručnost, odgovornost, odvažnost, dosljednost, angažiranost, pristupačnost i odlučnost. Također, razgovaralo se i o djelovanju i važnosti organizacija na terenu.

Nenad Bučko govorio je i o poticanju razvoja lokalne zajednice kroz EU projekte. Ključnim je istaknuo strategiju razvoja i planski pristup te operativnost lokalne agencije zadužene za pisanje i apliciranje projekata, odnosno njihovo praćenje. Suradnja lokalne uprave i agencije ključ je provedbe kao i educirani djelatnici koji uz izradu projekata čine glavni „support“ jedinici lokalne uprave, odnosno samouprave. Naglasio je i manjkavost funkcioniranja gradskih i županijske agencije u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja što zbog inertnosti, needuciranog kadra i ne shvaćanja merituma, ne ostvaruje željene rezultate.

 Zvonku Lioviću se na predavanju o osnovnim smjernicama HNS-ove politike u nadolazećem razdoblju priključio i nastavnik Akademije Enver Kasa, dok je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica podružnice HNS-a Rovinj sve upoznala sa studijem Akademije i MEC-a pod nazivom „Upravljanje u institucijama države“ čiji je polaznik bila i sama.