Vedrana Šunjić
/ Politička akademija

Stručnim službama jedinica lokalne samouprave mora se upravljati razumno

O radu i djelovanju stručnih službi u jedinicama lokalne samouprave u HNS-ovoj Sisačko-moslavačkoj županijskoj organizaciji izlagala je članica Predsjedništva Interesnog odbora Mladih HNS-a Vedrana Šunjić.

Predstavljajući sažetak predavanja s Političke akademije HNS-a Šunjić je istaknula važnost  detektiranja problema s kojima se susreću stručne službe gradova i općina. To je prvi korak za pronalaženje rješenja. Jedan od problema je dualitet upravljanja s jedne stranke te  važan izazov suočavanja s mogućnostima proračuna jedinica lokalne samouprave sa druge strane.

Kako je istaknula Šunjić naročito se oprezno mora planirati obrazovanje imajući u vidu zadane okvire. Komunalno gospodarstvo je vrlo važna tema kvalitete života te sa sobom povlači i političke aspekte. U pitanju je najizraženiji test za lokalnu vlast. Dobro i mudro upravljanje ovim sektorom značajno utječe na rezultate izbora.

U nastavku Šunjić je naglasila i važnost  osposobljenosti za privlačenje sredstava iz fondova EU. Županije i gradovi koje vode HNS-ovci su najrazvijeniji u Hrvatskoj. Do uspjeha u radu stručnih službi dolazi se uz jednostavan recept koji obuhvaća upornost, viziju i ljubav prema svome gradu, općini i državi.