Pol. akademija
/ Politička akademija

Politička akademija HNS-a uspješno završila svoju 13. akademsku godinu

U nedjelju, 1. srpnja 2018. godine, s 2500 članova Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, Politička akademija je proslavila svoju trinaestu obljetnicu i okončala još jednu uspješnu akademsku godinu ispunjenu seminarima i treninzima.

 „Akademijini susreti ovdje, između ostaloga označavaju važnost životnog obrazovanja naših članova, a pogotovo za odrađivanje važnih poslova poput vođenja grada, općine, županije, kao i države“, kazao je Boris Blažeković na 12. susretima Akademije u Toplicama Sveti Martin u nedjelju, 1. srpnja 2018.

Danas je Akademija velika organizacija s gotovo 80 nastavnika i 7 odjela kroz koje dodatno obrazuje izabrane dužnosnike HNS-a, organizira okrugle stolove i tribine o relevantnim političkim pitanjima, kao što i priprema članove stranke za izbore kroz treninge i seminare te objavljuje knjižice na razne teme poput proračuna i savjeta za izbornu kampanju. Akademija je također aktivna i u političkom obrazovanju, a njezin najveći obrazovni program sadrži čak 120 predavanja koje drže 24 predavača i traje godinu i pol dana.

No sve je počelo s idejom Borisa Blažekovića, tada glasnogovornika, a sada voditelja Akademije koji vodi Političku akademiju HNS-a od njenog osnutka 2005. godine do danas.

„Nitko nije ni razmišljao, a ni sanjao u što će se Akademija razviti. Razmišljalo se da se drži veza i kontakt s HNS-ovim izabranim predstavnicima u jedinicama lokalne samouprave, koji su bili izabrani u svibnju 2005. godine. Tada je HNS postigao fantastičan rezultat, najbolji na lokalnoj razini ikada. Imali smo 760 izabranih predstavnika u JLS. U razmišljanjima kako odraditi tu zadaću – stalni kontakt s izabranim ljudima, a da bude sustavno i efikasno, došao sam na ideju da to bude putem stalnih edukativnih seminara. Krenuo sam u pisanje programa za rad naše nove institucije i tako je sve počelo.“

Politička akademija HNS-a kontinuirano i blisko surađuje s inozemnim partnerima poput Friedrich Naumann zaklade za slobodu, VVD-om, D66, Novum Institutom i NDI-em, dok je posredno Akademija i član Europskog liberalnog foruma i Europske mreže političkih fondacija kroz Međunarodni edukacijski centar.

HNS putem seminara i edukacija svoje Akademije ulaže u sebe i svoju budućnost, ulaže u ljude, u svoje polaznike i članove. HNS obrazovanje smatra najvažnijim, jer je ono najveći kapital koji pojedinac može steći i kapital koji mu nitko ne može oduzeti. HNS smatra da je takva vrsta stranačke aktivnosti dokaz političke odgovornosti spram hrvatskih građana.

I nakon trinaest godina i stotine odrađenih događaja, još postoji prostor za razvoj Akademije. Kroz Akademiju, članovi HNS-a su naučili mnogo od hrvatskih stručnjaka i stručnjaka iz Nizozemske i Njemačke. Izborni rezultati, posebno na lokalnoj razini, i postignuća HNS-ovih ministara i lokalnih dužnosnika potvrđuju tu činjenicu. U tom smislu, a pridržavajući se svoje osnovne svrhe, Akademija je spremna podijeliti svoje iskustvo s drugima i već je tako učinila s kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Zbog toga, uzbudljiva vremena čekaju Akademiju!