Žana Gamoš
/ Županijske organizacije

Žana Gamoš: Nagrađujemo izvrsnost i darovitost

Zaklada “Srce Grada Osijeka” od svoga utemeljenja, 2015. godine, premošćuje razlike u imovinskom stanju obitelji i djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. To dokazuju i novim raspisanim javnim natječajem za dodjelu Stipendija Zaklade “Srce grada Osijeka” studentima koji su redovno upisali akademsku godinu 2019./2020..

„Grad Osijek veliku pozornost godinama posvećuje darovitoj, nadarenoj, izvrsnoj, natprosječno uspješnoj djeci grada Osijeka. Krenuli smo nagrađivati izvrsnost i darovitost u našim osnovnim školama u kojima se provode aktivnosti Centra izvrsnosti za koje Grad izdvaja godišnje pola milijuna kuna. Nastavili smo darivati i veće uzraste tako da je Grad Osijek već raspisao javni poziv za darivanje darovitih učenika za što je izdvojio nešto više od 800 tisuća kuna kroz srednjoškolske stipendije koje smo povećali s 400 na 600 kuna i studentske stipendije Grada Osijeka koje su povećane s 800 na 1.200 kuna“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka i predsjednica osječkog HNS-a Žana Gamoš, dodavši kako na sve navedeno što se financira direktno iz gradskog proračuna sada ponovno dolaze i izdašne stipendije Zaklade „Srce Grada Osijeka“.

Zaklada je ove godine izdvojila 540 tisuća kuna za 30 stipendija, a detalje oko iznosa i raspodjele stipendija obrazložio je Vladimir Ham, predsjednik Upravnog odbora Zaklade i član predsjedništva HNS Osječko-baranjske županije.

„Stipendija “Srce grada Osijeka” je najizdašnija stipendija na tržištu stipendija u Republici Hrvatskoj. Naši studenti mogu dobiti 1.500 kuna mjesečno na 12 mjeseci u odnosu na neke druge stipendije koje su u trajanju od deset mjeseci i koje su znatno manje. Iznos od tisuću kunu stipendisti dobivaju za svaki mjesec, a jednokratnu isplatu od 3.000 kuna dobivaju za sve položene ispite i dodatnih 3.000 kuna jednokratne isplate za upis na novu akademsku godinu. Smatramo to odličnim načinom da potaknemo izvrsnost, objasnio je predsjednik Upravnog odbora Zaklade čime je jasno kako pojedini student ima priliku osigurati stipendiju u ukupnome iznosu od čak 18.000 kuna tijekom jedne akademske godine“ 

Rok za prijavu za stipendije je do 26. studenog ove godine, potom slijedi evaluacija nakon čega će prve stipendije biti isplaćene u prosincu.

Početna ideja koju je potaknuo gradonačelnik Ivica Vrkić o Zakladi, koja će stvarati jači srednji sloj Osijeka i pomagati mladim ljudima koji možda od kuće nemaju sve uvjete kako bi neometano studirali nastavlja se provoditi uz veliki trud i dobru volju Zaklade, a najbolji rezultat rečenoga su mladi ljudi koji se aktivno uključuju u cjelogodišnji rad Zaklade “Srce grada Osijeka” kao što je primjer bio na nedavno završenom Tjednu filantropije.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je sugrađane, ali i tvrtke te poduzetnike da se priključe u radu Zaklade i tako pomognu mladim ljudima koji su na životnom iskoraku.