Tomislav Stojak, predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba

HNS Grada Zagreba: “Kakve veze ima predstavnik bilo koje vjerske zajednice s procedurom upisa prvašića u školu?”

Iz HNS-a grada Zagreba stiže reakcija na neobičan poziv iz Osnovne škole Jordanovac upućen roditeljima u povodu skorašnjeg upisa njihove djece u prvi razred. Iz poziva je vidljivo da će na inicijalnome sastanku prisustvovati i lokalni župnik stoga zagrebački HNS postavlja pitanje: “Kakve veze ima predstavnik bilo koje vjerske zajednice s procedurom upisa prvašića u školu?

Ravnatelj OŠ Jordanovac ovakvim neodgovornim postupkom izazvao je potpuno nepotrebne prijepore i rasprave, a iz HNS-a grada Zagreba poručuju da očekuju od njega kao od javnog djelatnika, da bude svjestan odgovornosti. Ravnatelja podsjećaju da škola mora biti mjesto na kojem će se odgajati i obrazovati  djecu na stručan i znanstveno utemeljen način, uvažavajući pri tome različitost i posebnost svakog djeteta.

Osnovne škole su javne ustanove, financirane od strane svojih osnivača, u ovom slučaju Grada Zagreba (dakle i poreznih obveznika, stanovnika Grada Zagreba). One moraju imati povjerenje u ljude i timove s kojima rade u sustavu odgoja i obrazovanja, a koji posjeduju sva potrebna stručna i metodološka znanja da, između ostaloga, bez ikakvih problema izvrše sve potrebne predradnje za upis novih prvašića. Iz HNS-a grada Zagreba su uvjereni da školama nije potrebna pomoć koja nije zasnovana na stručnim i znanstvenim spoznajama.

Tomislav Stojak, predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i gradski vijećnik, postavlja pitanje kako škola može unaprijed znati koje su uopće vjeroispovijesti roditelji budućih prvašića.

Ako je već toliko bitna prisutnost predstavnika religijskih ustanova, zašto će u školi biti prisutan predstavnik samo jedne vjerske zajednice. Očekujem da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru svojih zakonskih ovlaštenja upozoriti ravnatelja na neprihvatljivost ovakvih postupaka, a nadam se da će i Gradski ured za obrazovanje raditi svoj posao koji mu je u direktnoj nadležnosti”, poručuje Stojak.