Blaženka Divjak
/ Središnjica

Ministrica Divjak osigurala 100 milijuna kuna za zanimanja IV. industrijske revolucije

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i državna tajnica Branka Ramljak predstavile su u srijedu na konferenciji za novinare u multimedijalnoj dvorani MZO-a javni poziv za dostavu projektnih prijedloga “Provedba Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja” u vrijednosti od 100 milijuna kuna. Za taj proces unaprjeđivanja kvalitete obrazovnoga sustava i jačega povezivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada Europski socijalni fond (ESF) osigurao je 85 posto novca, a nacionalno sufinanciranje je 15 posto.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) osiguralo je 100 milijuna kuna za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) za zanimanja IV. industrijske revolucije”, istaknula je ministrica Divjak.

Ministrica je objašnjavala o važnostima projektnih prijedloga “za zanimanja IV. industrijske revolucije” osvrnuvši se na predviđanja institucija Europske unije. Prema predviđanjima Europske komisije, čak 65 % djece koja su na početku svog osnovnoškolskog obrazovanja, radit će u zanimanjima koja danas uopće ne postoje, a neupitno je da će budućnost donijeti nove profesije. Kako će čak za 90 % poslova trebati barem neka razina digitalne pismenosti, naše najmlađe naraštaje moramo kroz sustav obrazovanja pripremati za izazove s kojima će se susretati na tržištu rada.

Ministrica je istaknula da se u godišnjem izvješću Europske komisije o provedbi reformi u Republici Hrvatskoj, posebno traži da Hrvatska razvije mehanizme koji će omogućiti usklađivanje potreba tržišta rada i visokog obrazovanja, odnosno studijskih programa i vještina koje se razvijaju u visokom obrazovanju. Podsjetila je na istraživanja u 2017. na globalnoj razini provedenih u 137 zemalja o povezanosti sustava visokog obrazovanja s potrebama poslodavaca. Hrvatska je zauzela 112. mjesto, što jasno pokazuje da naši poslodavci percipiraju da hrvatsko visoko obrazovanje nije usklađeno s kompetencijama koje se traže na tržištu rada. Izvješće je pokazalo kako se gotovo trećina studenata u Hrvatskoj upisanih na visoka učilišta, opredjeljuje za programe ekonomije i prava, što stvara disbalans u svijetu ponude i potražnje radne snage. Ministarstvo je uzelo u obzir sva istraživanja koja daju “ulaz” u ono što će se tražiti na tržištu poslova u budućnosti, kao i potrebe protoka informacija između poslodavaca i studijskih programa. U skladu s navedenim, sadržaj projekata i programa za kojih se dodjeljuju 100 milijuna kuna, povezani su s visokim obrazovanjem kao jednim od četiriju iskazanih ciljeva Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na novinarsko pitanje koje su to potrebe tržišta u budućnosti, ministrica je odgovorila kako su one trenutačne vidljive na Hrvatskome zavodu za zapošljavanje, ali da se u perspektivi može reći da su to zanimanja iz STEM područja.

Državna tajnica Branka Ramljak objasnila je pravila oko prijavljivanja projekata. Visoka učilišta mogu prijaviti jedan projekt, ali mogu biti partner na više projekata. Projekti će se financirati u iznosu od milijun do četiri milijuna kuna, a trajat će od dvije do tri godine. Ramljak je posvjedočila kako se na tome vrijednome natječaju radilo oko godinu i pol dana te je ocijenila kako ministarstvo time ostvaruje svoju ulogu, jer je zadaća ministarstva i projektno financiranje, uz što jednostavniju i učinkovitiju legislativu za cijelu obrazovnu vertikalu.

Uputila je poziv visokim učilištima da svojim projektima pridonesu usklađivanju s potrebama tržišta rada, što je dio nacionalnog programa reformi, koje je usvojila i hrvatska Vlada. Državna je tajnica u svom izlaganju pozvala i poslodavce da u sinergiji s visokim učilištima pridonesu novim ishodima učenja koji će studentima omogućiti da na kraju školovanja budu konkurentni u poslovnome svijetu, s obzirom na to da se trenutno u odnosu na ostale europske zemlje nalazimo na začelju usklađenosti studijskih programa s potrebama tržišta rada. Izvijestila je da će javni poziv biti otvoren do 4. lipnja ove godine, a info dani bit će održani na visokim učilištima u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu.