/ Ministarstva, Obrazovanje

Provjerom diploma borimo se protiv korupcije

Kada je u siječnju 2019. godine, otkrivena zaposlenica koja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi s krivotvorenom diplomom, ministrica Blaženka Divjak pokrenula je proces provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja. Snažna je to antikorupcijska mjera čije je provođenje nužno kako bi naš sustav obrazovanja bio transparentan i vjerodostojan. 

Pri svakom zapošljavanju trebala bi se vršiti provjera diploma

Da bi građani imali povjerenja u sustav koji je potrebno očistiti, provjeri će biti podvrgnuto 70 tisuća zaposlenika osnovnih i srednjih škola. Prve na redu su bile osnovne i srednje škole koje su zaprimile od strane Ministarstva naputak o provjeri diploma. Pri svakom zapošljavanju trebala bi se vršiti provjera diploma na temelju kojih se i zapošljava, stoga se takva praksa treba stalno provoditi kako bi se zaštitio sustav.

Sustav obrazovanja mora biti čist, a ovakav proces pri zapošljavanju redovit i dio normalne procedure. Naime, zasnivanje i prestanak radnog odnosa u školama je u nadležnosti svake škole i ravnatelja, ali potrebno je da provođenje postupka zaposlenja bude transparentno i u svakoj školi jednako. Na taj način se sustavno uvodi red i u startu eliminira moguće neispravnosti, poput lažnih isprava. 

Moramo se zajedno boriti protiv korupcije

Učitelji i nastavnici moraju biti kompetentni i imati po zakonu vjerodostojnu ispravu kako bi učenicima omogućili kvalitetno provođenje nastave, ali i Škole za život. Bez učitelja i nastavnika, koji su sukreatori reforme, ne možemo implementirati procese potrebne za podizanje kvalitete učenja i nastavnih procesa. Moramo se zajedno boriti protiv korupcije i ne dozvoliti rušenje autentičnosti sustava i povjerenje roditelja. 

Radi se o dugotrajnoj akciji koja zahtijeva temeljite provjere

Iako se nije očekivao veliki broj neispravnih dokumenata, o potrebi provjere sustava dovoljno govori brojka od 50 nevjerodostojnih diploma i svjedodžbi pronađenih u godinu dana. Proces se nastavlja i dalje, a do sada je provjereno 80 posto zaposlenika. Budući da je riječ o čišćenju cijelog sustava, radi se o dugotrajnoj akciji koja zahtijeva temeljite provjere. Cilj je sustavno raditi na podizanju svijesti i antikorupcijskim mjerama spriječiti rušenje povjerenja u struku. 

Zaposlenici s lažnom diplomom ili svjedodžbom odmah su dobili otkaz i kaznenu prijavu, a svi s diplomom iz Republike Srpske neće se moći zaposliti u školstvu budući da Republika Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev. 

Naša borba protiv korupcije nastavlja se dalje 

U sustavu znanosti i obrazovanja za varalice i korupciju nema mjesta. Cijenimo ljude koji su svojim radom i ljubavi prema nastavničkom poslu posvetili život podučavanju djece i želimo ispraviti nepravdu koja se i njima nanosi svakom pojavom krivotvorene isprave. Želimo da građani vjeruju sustavu i osjećaju se sigurno, a da djeca imaju kvalitetno obrazovanje i bolju budućnost. Naša borba protiv korupcije nastavlja se dalje!  

Izvori: https://www.jutarnji.hrhttps://www.tportal.hrhttps://www.index.hr