Blaženka Divjak
/ Obrazovanje, Središnjica

HNS uvodi novi standard u politiku: U samo nekoliko klikova mišem do pune i točne informacije o obrazovnoj reformi

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati danas su javnosti predstavili online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Potpunom uvidu u sve aktivnosti oko kurikularne reforme – završene, one u tijeku i one koje su pred nama može se pristupiti putem web stranice https://www.hns.hr/obrazovanje/.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da će se na inicijativu HNS-a, nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja priključiti u ovaj transparentan oblik komunikacije s građanima te je pozvao i druge političke aktere da slijede taj primjer.

HNS danas u politički prostor uvodi jednu novinu, jedan standard, koji mislim da nedostaje u politici i nadam se da će je slijediti i ostali politički akteri. Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se odnosi na obrazovnu reformu. Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesi danas u tijeku, a koji su pred nama. I u realnom vremenu na sva pitanja svi vi, a i građani mogu vidjeti kako se proces razvija i u kojim se rokovima dolazi do realizacije“, rekao je Vrdoljak.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je važno da sve što se radi u procesu obrazovne reforme bude dostupno i transparentno.

Da je interes za temu kurikularne reforme velik, pokazuje i istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80 posto roditelja podupire uvođenje informatike, a 73 posto ih podupire reformu, odnosno ekperimentalni program koji kreće od rujna. Mislim da obrazovanje mora biti uključivo i sve reforme moraju imati elemente kontinuiteta. Sigurna sam da i ova platforma pokazuje kontinuitet, ali i napredak po pitanju inovativnosti“, naglasila je Divjak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dodao je da bez ovakvog pristupa niti jedno moderno vođenje procesa ne može funkcionirati.

Ovo uvodimo i zbog dvosmjerne komunikacije – tako da čujemo i prijedloge i kritike građana i da apsolutno svi o ključnim procesima imaju potpunu i točnu informaciju“, zaključio je Vrdoljak.