NAPREDOVATI MOŽEMO SAMO AKO VUKOVAR POVEŽEMO S NJEGOVOM RURALNOM SREDINOM | HNS

NAPREDOVATI MOŽEMO SAMO AKO VUKOVAR POVEŽEMO S NJEGOVOM RURALNOM SREDINOM

Nova programska točka Nenada Bučka i koalicije Živim Vukovar je u pripremi. Kako doznajemo to je akcija Domaći doručak na vukovarskom stolu, koja će povezati lokalne škole i vrtiće s OPG-ovima iz vukovarske okolice, kako bi hrana koja se priprema i poslužuje osoblju i polaznicima tih institucija dolazila iz sela i općina koje okružuju Vukovar.

Nenad Bučko detaljnije je objasnio akciju: „Stvar za koju ću se svakako zalagati je da se u vukovarskim vrtićima i školama nađu proizvodi poljoprivrednih proizvođača s područja bivše općine Vukovar. Želimo da hrana i namirnice koje proizvode naši poljoprivrednici budu na stolu naših Vukovaraca. Nema razloga da naša djeca jedu rajčice, krastavce, mrkvu i drugo povrće iz uvoza kada naši OPG-ovci iz Bogdanovaca, Lovasa, Trpinje ili Bršadina mogu ponuditi zdrave i domaće proizvode. Nema bolje demografske i zdravstvene mjere. S jedne strane naša će djeca jesti zdravo, a s druge strane pomažući lokalnim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, omogućavamo im da ostanu na ovom području i sreću ne traže u drugim državama.“ U pozadini ove inicijative je razvoj: Otvorit ćemo tržište za preko tisuću OPG-ova, koliko ih je otprilike na području bivše Općine Vukovar. Vukovar mora biti nositelj gospodarstva šireg područja. Svi ti ljudi ionako većinu svojih potreba za dodatnim sadržajem zadovoljavaju u Vukovaru. Ako imaju priliku živjeti od svog rada ostaju i dolaze u Vukovar, troše novce kroz trgovine, ugostiteljske sadržaje i sve druge sadržaje koje Vukovar nudi.

Ova ideja samo je dio programa Živim Vukovar oko kojega su se okupili Bučko i njegovi suradnici i s kojim će izaći na sljedeće lokalne izbore: „Vukovar mora početi živjeti i stvarati ne možemo biti taoci pojedinaca i političkih ambicija bez ideje, koji u fokusu imaju samo sebe. Zasićeni smo ideološkim prepirkama i politikantstvom koje u Vukovaru prevladava posljednjih dvadeset godina dok u gradu živi sve manje ljudi. Okupili smo se prvenstveno kao Vukovarci. Dosta nam je lijevih, levih i desnih priča, želimo ići naprijed. Želimo Vukovar u kojemu se stvara, koji puni naslovnice izvrsnošću i poslovnim uspjesima, svojom kulturom i mogućnostima koje nudi. Želimo Vukovar koji živi.

Ovu razvojnu inicijativu Nenad Bučko će s kolegom Duškom Simićem predložiti i na sjednici skupštine Vukovarsko-srijemske županije, kako bi se podigla na županijsku razinu. „Želimo kroz zajedničku koordinaciju gradova i općina usmjeriti male poljoprivrednike na tržište gradova u čijoj se blizini nalaze. U takvu koordinaciju mogli bi se uključiti i lokalni Agro Klaster. Cilj je lokalnim OPG-ovima dati institucionalnu podršku u izlasku na tržište kroz različite akcije. Upravo na takvoj akciji inzistirat ćemo u Vukovaru.“