Ivan Vrdoljak
/ Novosti

Ivan Vrdoljak: „Zbog nepoštivanja međudržavnog ugovora Hrvatska je izgubila 2 milijarde kuna“

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbacio je optužbe Hrvoja Perharića, člana Uprave NE Krško, rekavši da se radi o lažnoj prijavi, što će dokazati u redovnom postupku pred nadležnim institucijama, jer su demokratske institucije temelj demokracije.

Nikada nikome nisam prijetio, nikad ne koristim takav rječnik i nikad djecu i obitelj ne stavljam u takav kontekst, jer su i za mene osobno najveća dragocjenost. Sve što iz ovoga želim je da izađe istina, do posljednjeg detalja“, rekao je Vrdoljak.

Međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i Slovenije, članak 9. koji jasno govori da izvođači radova podjednako moraju biti zastupljeni sa obje strane i isječak iz prezentacije Hrvoja Perharića iz ljeta 2015. godine na međudržavnoj konferenciji organiziranoj u Krškom, pokazuju da je udio izvođača Republike Hrvatske tek 23 posto, a udio izvođača Republike Slovenije 63 posto.

Republika Hrvatska je, zbog nepoštivanja međunarodnog ugovora i Hrvoja Perharića, prema procjenama izgubila oko 2 milijarde kuna, što je trećina proračuna glavnog grada Hrvatske. To su stotine radnih mjesta! I tada sam želio, i to ne prvi put, zaštiti hrvatske nacionalne interese, hrvatska radna mjesta, hrvatske poduzetnike i hrvatske tvrtke, pokušavajući izboriti se na mjestu gdje imamo međudržavni ugovor, da ljudi dobiju posao, plaće i da doprinose razvoju gospodarstva i BDP-a“, naglasio je Vrdoljak.

Radi se o lažnom iskazu čovjeka kojeg je, kaže Vrdoljak, pozvao na odgovornost.

U trenutku kada sam ga pozvao na odgovornost Perharić se odlučio dati lažni iskaz, da me se osobno diskreditira i da na taj način zadrži svoju poziciju i da nastavi kontinuirano brinuti  o slovenskim radnim mjestima, o plaćama, o poduzetnicima, iako ne poštuje međudržavni ugovor. Upozorio sam da se godinama ne vodi briga o nacionalnim interesima i hrvatskim radnim mjestima“, rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je pozvao sve nadležne institucije da istraže štite li se nacionalni interesi kada je u pitanju NE Krško.

Ne skrivam se, već pozivam medije, državne institucije, politiku da do zadnjeg detalja istraže ispunjavanje međunarodnog ugovora i utvrde jesam li kako tvrdim štitio nacionalne interese i mjeri li se šteta za Hrvatsku u milijardama kuna, otkako je u zadnjih 14 godina Hrvoje Perharić u NE Krško. Tada će svima biti jasno da prošlogodišnji ulazak u Vladu nije bio prvi put da sam hrvatske interese stavio ispred svojih osobnih interesa ili ispred stranačkih interesa i interesa Hrvatske“,  zaključio je Vrdoljak.