Predrag Štromar
/ Središnjica

Predrag Štromar odgovara na pitanja građana o subvencijama na stambene kredite: saznajte sve što vas zanima!

Zbog velikog interesa građana za projekt subvencioniranja stambenih kredita Predraga Štromara, naš je ministar putem Facebook Livea na svojoj službenoj Facebook stranici odgovarao na niz pitanja zainteresiranih korisnika.

Projektom koji ponovno kreće najesen, želimo stambeno zbrinuti mlade obitelji i omogućiti im kupnju stana ili kuće po znatno povoljnijim uvjetima. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ide u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, a budući da su prošlom verzijom Zakona državne subvencije bila jednokratna mjera, ova izmjena Zakona bila je neophodna kako bismo omogućili nastavak subvencija. Krajnji je cilj da ova mjera bude srednjoročna, odnosno da se svake godine, do 2020. omoguće subvencije kredita za mlade.

Objedinili smo sva pitanja korisnika kako bi na jednom mjestu mogli pronaći sve potrebne informacije o ovom projektu.

Što podrazumijeva mjera subvencioniranja stambenih kredita?

Ovom mjerom država otplaćuje dio mjesečne rate stambenog kredita prvih pet godina od podizanja kredita s mogućnošću produljenja na minimalno sedam godina. Državne subvencije mogu se ostvariti za stambene kredite za kupnju stana ili kuće, te za izgradnju kuće.

Koje uvjete moram zadovoljiti da se mogu prijaviti na natječaj za dobivanje subvencija?

Uvjeti za dobivanje državnih subvencija:

  • Osoba mora imati prebivalište na području Republike Hrvatske
  • Osoba mora ispunjavati uvjete za dobivanje stambenog kredita, a koje utvrđuje banka
  • Podnositelj zahtjeva mora biti mlađi od 45 godina
  • Osoba ne smije u vlasništvu imati stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, odnosno smije u vlasništvu imati samo jedan stan ili kuću koju prodaje zbog kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće za potrebe stanovanja u njoj.

Koliko iznose subvencije?

Iznos subvencije ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi nekretnina koja se kupuje, a kreće se između 30 i 51%. Provjerite u koju skupinu spada općina ili grad u kojoj kupujete nekretninu ili gradite kuću ovdje: https://bit.ly/2K9UA0M, a postotak subvencija, s obzirom na pripadnost skupini je:

Skupina I – 51% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina II – 48% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina III – 45% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina IV – 42% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina V – 39% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina VI – 36% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina VII – 33% mjesečnog obroka ili anuiteta
Skupina VIII – 30% mjesečnog obroka ili anuiteta

Koje su mogućnosti produljenja trajanja subvencija?

Trajanje subvencija može se produljiti u dva slučaja:

  • Za svako dijete rođeno ili posvojeno isključivo tijekom trajanja subvencija, subvencioniranje kredita produljuje se za dvije godine
  • U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegove obitelji ima utvrđen invaliditet veći od 50% tjelesnog oštećenja, subvencija se produljuje za dvije godine.

Moram li biti u braku da mogu iskoristiti ove subvencije?

Ne morate, i osobe bez životnih partnera mogu ostvariti subvenciju, dovoljno je da zadovoljavate uvjete navedene iznad.

Zašto se mijenjao Zakon o subvencioniranju stambenih kredita?

Prošlim Zakonom ova je mjera bila jednokratna. Izmjena Zakona bila je neophodna kako bismo mogli nastaviti subvencionirati stambene kredite, a krajnji je cilj da kredite subvencioniramo svake jeseni do 2020. godine.

Što se sve mijenja novim Zakonom?

Najvažnije dvije promjene su trajanje i iznos subvencija.

Prošlim Zakonom subvencije su trajale 4 godine, a novim je to produljeno na 5 godina.

Iznos subvencija se novim Zakonom uređuje prema indeksu razvijenosti grada ili općine na kojoj se nekretnina nalazi. Dok su subvencije prije iznosile 50% za sve nekretnine, ovim Zakonom se one kreću između 30 i 51% – najviše subvencije imat će građani koji nekretninu kupuju ili grade u nerazvijenijim područjima, a iznos subvencija se smanjuje proporcionalno većoj razvijenost grada ili općine.

Osim toga, starim se Zakonom predviđala jednogodišnja subvencija stambenog kredita za podnositelje zahtjeva ili članove njihove obitelji kojima je utvrđen invaliditet veći od 50% tjelesnog oštećenja, dok je ovim izmjenama Zakona predviđeno da se subvencioniranje u tom slučaju produlji na 2 godine.

Zašto su smanjene subvencije?

U prvom krugu subvencioniranja stambenih kredita, 66% subvencioniranih kredita bilo je za nekretnine u razvijenijim područjima Hrvatske. Ovom izmjenom želimo ravnomjernije rasporediti sredstva. Manje subvencije za neke građane u odnosu na prijašnji Zakon nastojali smo kompenzirati duljim trajanjem subvencioniranja.

Mogu li iskoristiti subvencije za adaptaciju kuće ili stana?

Ovim Zakonom previđeno je isključivo subvencioniranje kupnje stana ili kuće te izgradnje kuće. Subvenciju za adaptaciju moguće je dobiti samo ukoliko je ona uključena u kredit za kupnju stana ili kuće. Dobivanje subvencije za adaptaciju stana ili kuće koja je već u vlasništvu nije moguće.

Mogu li iskoristiti subvencije za stan koji je trenutno u izgradnji?

Ne. Za dobivanje subvencija, stan mora imati uporabnu dozvolu.

Mogu li iskoristiti subvencije za gradnju kuće?

Da, no samo ako je prethodno ishođena sva potrebna dokumentacija.

Kad se očekuje izglasavanje Zakona, a kad početak prijava na natječaj?

Donošenje Zakona očekuje se u srpnju, prije ljetne stanke, a informacijama o početku prijava raspolagat ćemo nakon toga. Javnost će pravovremeno biti obaviještena o početku natječaja, koji oglašava i provodi postupak Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Koji je rok za početak gradnje kuće nakon što se potpiše kredit i odobri subvencija?

Zakon za kuće nije predvidio rok za početak gradnje, no u ugovor u subvencijama mora se dogovorno unijeti rok za ishođenje uporabne dozvole.

Suprug i ja živimo u malom stanu kojeg smo kupili zajedno kad smo se vjenčali. Možemo li ipak tražiti subvenciju jer bismo htjeli kupiti kuću?

Možete, no nakon što kupite kuću, u roku od dvije godine morate prodati stan u kojem sada živite.

Koje će banke sudjelovati u ovoj mjeri?

Nakon što budu izglasane izmjene Zakona, što se očekuje u srpnju, raspisat će se i natječaj za banke. Liste banaka bit će javno objavljene, a očekujemo odaziv više od deset banaka.

Kolike će biti kamate i hoće li biti veće nego prošle godine?

Kamate ne mogu biti veće nego prošle godine, to je propisano Zakonom. Maksimalna kamata iznosi 3,75%, no očekujemo da će biti i manje. Prošle su godine neke banke imale i manje kamate, a očekujemo da će ove godine kamate biti još niže. Stabilnost bankarskog sektora, države i Vlade smanjuju rizik za banke koje automatizmom snižavaju kamatne stope.

Moj prvi Facebook Live. Odgovaram na vaša pitanja o subvencijama za stambene kredite, uključite se!

Objavljuje Predrag Štromar u Srijeda, 9. svibnja 2018.

Želite li pratiti najnovije objave? Prijavite se na našu listu.

Osobne podatke obrađujemo u skladu sa zakonom i našom politikom privatnosti