/ Gospodarstvo

Za smanjenje nameta u komorama

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Predrag Štromar, danas je uputio dopis Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori za smanjenje nameta u komorama. 

Strukovne komore u graditeljstvu su već smanjile namete temeljem Zakona koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja donijelo prošle godine. Sada se predlaže da HGK i HOK također  smanje namete svojim članovima, odnosno gospodarskim subjektima. Cilj je uključiti komore u mjere pomoći gospodarstvu koje su prijeko potrebne s obzirom na utjecaj koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i građane. 

Vlada je ovih dana poduzela niz mjera kako bi umanjili štete i održali gospodarstvo. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja mijenja i Zakon o komunalnom gospodarstvu da gradovi i općine mogu obveznike osloboditi komunalne naknade ili pak prikupljena sredstva prenamijeniti za pomoć gospodarstvu. Konkretnije, jedinicama lokalne samouprave omogućuje se da, ako procijene da je potrebno, dio obveznika, na određeni period, oslobode obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za poslovnu djelatnost.

Navedene ekonomske mjere potiču zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa.