Mihaela Silović

U Tordincima pokrenut projekt “Tu smo za vas”

Visoka nezaposlenost i iseljavanje nažalost su jedna od gorućih problema istoka Hrvatske. Kako barem malo stati na kraj negativnim trendovima, pokazuju nam svojim primjerom u Općini Tordinci. Dužnost zamjenice načelnika u toj Općini pokraj Vinkovaca obnaša naša HNS-ovka Mihaela Silović koja je zajedno s načelnikom Željkom Matanovićem (SDP) pokrenula hvalevrijedan projekt „Tu smo za vas“ u sklopu programa za zapošljavanje žena „Zaželi“. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Vrijednost projekta „Tu smo za vas“ iznosi 1.567.377,80 kn, a intenzitet potpore iznosi 100%. Cilj spomenutog projekta je zapošljavanje deset žena ciljanih skupina koje će se brinuti za starije i nemoćne osobe s područja Općine Tordinci u razdoblju od 01. veljače 2018. do 31. siječnja 2020. godine.

U prostorijama Općine prvo je održana javna tribina predstavljanja projekta na kojoj su svi zainteresirani upoznati s detaljima, a 23. siječnja 2018. Povjerenstvo za provedbu oglasa objavljuje na stranicama Općine odluku o izabranim kandidatkinjama. Deset žena iz Tordinaca napokon će moći ostvariti svoje pravo na rad koje im je prije bilo nedostižno, s obzirom na to da je riječ o ženama koje su u nepovoljnoj poziciji na tržištu rada (naglasak je bio na ženama starijima od 50 godina, prijavljenima u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem).

U Općini su u tijeku i pregovori oko projekta „Javne kuhinje“ kojim se predviđa dostavljanje toplog obroka starijim i nemoćnim osobama na području Općine. Vlast Općine Tordinci, u čijem sastavu je i HNS-ovka Mihaela Silović, djeluju na promicanju prava i zaštiti ranjivijih skupina našeg društva, što je za primjer drugim lokalnim sredinama i vlastima.

U ime općine Tordinci, Mihaela Silović potpisala je ugovor za korištenje Doma kulture u Korođu na razdoblje od 15 godina zajednici Mađara u Republici Hrvatskoj. U Tordincima se njeguje očuvanje mađarskog jezika, identiteta i tradicije pa su od veljače 2017. godine podružnica HNS-a Općine Tordinci i donačelnica Mihaela Silović domaćini manifestacije „Pokladnog jahanja“ – parade jahača, prikaza starih običaja i mađarske kulture.