sisačkar rafinerija Ivan Vrdoljak
/ Središnjica

Ivan Vrdoljak: „Zatvaranje sisačke rafinerije je isključivo mađarski interes. Hrvatski interes je njena modernizacija i očuvanje radnih mjesta“

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u obilasku županijskih organizacija stranke danas je posjetio Sisak, gdje je istaknuo da je najava zatvaranja sisačke rafinerije isključivo mađarski interes.

Kada je u pitanju INA, ja ću prvi štititi njene interese. Svima je jasno da se MOL nije pokazao kao dobar partner i moj stav je, a uvjeren sam i da će konzultanti koje je Vlada RH angažirala to i potvrditi – treba nam novi strateški partner! Mene u slučaju INA-e ne zanimaju ni mađarski ni ruski ni američki, već samo hrvatski interesi“, rekao je Vrdoljak.

Naglasio je da MOL-ovi interesi očito nisu podudarni s hrvatskim i da se s novim partnerom prije svega moramo dogovoriti oko strategije razvoja INA-e.

Ključne su tri stvari. Prvo, konačni završetak modernizacije obje rafinerije u Sisku i u Rijeci te osiguravanje rafinerijske proizvodnje na obje lokacije. Drugo, ulaganje u novu proizvodnju nafte i plina. I treće, osiguravanje nafte i plina po konkurentnim cijenama. Osobno sam se kao ministar gospodarstva izborio da se rafinerija u Sisku ne zatvori i siguran sam da se za to i ova Vlada može ponovno izboriti. Hrvatski interes je modernizacija rafinerije i očuvanje radnih mjesta i to nam mora biti prioritet“, naglasio je Vrdoljak.

Predsjednik ŽO HNS-a Sisačko-moslavačke županije Ivan Nekvapil i predsjednica GP HNS-a Grada Siska Adelina Ivković  naglasili su da Sisak ne smije postati grad slučaj.

Sve je više nezaposlenih, a nakon zatvaranja Željezare Sisak, sljedeća je prema najavama i rafinerija. Obećano je da će radnici biti zbrinuti, a ja pitam – Što to znači? Da bi radnici trebali živjeti od otpremnine? Sisačka rafinerija ne smije biti zatvorena i mora se modernizirati, no umjesto toga proizvodnju prebacuje u Rijeku, a nas ostavlja bez posla“, rekao je Nekvapil.