/ Središnjica

Ivan Vrdoljak: „Kreativne industrije su najbolji način poticanja otvaranja radnih mjesta i ostanka mladih u Hrvatskoj“

U povodu Svjetskog dana kreativnosti i inovacija (Word Creativity and Innovation Day), predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak danas je u Splitu s članovima stranke u zrak pustio 200 šarenih balona. U Hrvatskoj se Svjetski dan kreativnosti i inovacija obilježava od 2008. godine, a poruka akcije HNS-a je ukazati na značaj kreativne industrije u svijetu te važnost  i mogućnosti razvoja kreativne industrije u Hrvatskoj.

HNS je prva stranka u Hrvatskoj koja je razvoj kreativne industrije stavila u jedan od fokusa političkog djelovanja. Kreativna industrija je tema novog doba, industrija koja je temeljena na znanju i inovacijama, koja se dobro naslanja na naš aktualni projekt koji intenzivno provodimo u Vladi, a to je cjelovita reforma obrazovanja. Kreativne industrije su najbolji način da se potakne otvaranje novih radnih mjesta i sprečavanje odlaska mladih iz zemlje“, rekao je Vrdoljak.

Hrvatska ima kreativnu industriju, ali nažalost još uvijek nema status koji zaslužuje, a zadatak HNS-a je da i u Hrvatskoj to postane jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana, kao što je to slučaj u Europi. Kreativna industrija obuhvaća širok spektar zanimanja temeljenih na znanju i inovacijama, od IT, softvera, gaminga, preko dizajna, arhitekture do filmske i glazbene industrije i ponosni smo na sve naše kreativne Hrvate, koji su se kao individualci izborili za svoj uspjeh i koji stoje uz bok svjetskim stručnjacima – od IT sektora pa do automobilske industrije.

„Politika je ta koja mladima treba dati okvir i pomoći svim budućim kreativcima da svoje ideje provedu djelo, a HNS i ja ćemo nastaviti aktivno raditi na tome. U tom smislu, u HNS-u postoji već stručni interesni odbor koji se bavi kreativnom industrijom i naš je cilj razvijati pametne javne politike iz tog područja koje će voditi mlade snage HNS-a“, naglasio je Vrdoljak.