Goran Habuš

Habuš protiv Čehoka: pogodovao je partikularnim interesima, a ne građanima

Podružnica HNS Varaždin odgovara na iznošenje neistinitih tvrdnji i neutemeljenih optužbi trenutnog varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, na račun Gorana Habuša, varaždinskog gradonačelnika od 2011. do 2017. iz redova HNS-a.

Podsjećamo, od 2001. do 2011. dužnost gradonačelnika obnašao je Ivan Čehok, a nakon izvanrednih lokalnih izbora 2011. Goran Habuš došao je na mjesto prvog čovjeka Varaždina. Čehok je u svom mandatu pogodovao partikularnim interesima na štetu građanki i građana grada Varaždina pa su Habuša na gradonačelničkoj dužnosti dočekali svi propusti te vođenje sudskih sporova koje je bivši gradonačelnik ostavio u svojem naslijeđu.

Prenosimo priopćenje Podružnice HNS Varaždin “Uštede na sudskim troškovima koje to nisu”, u cijelosti:

“Povodom članka koji je objavljen u Varaždinskim vijestima od 16. veljače 2018. godine pod naslovom „Grad prije izdvajao 7.5 milijuna kuna za odvjetnike, Čehok kaže da je još falilo da tuže Trumpa i UN“, te istupima na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. veljače 2018., smatramo potrebnim javnost podsjetiti na nekoliko detalja ove „kronologije“, obzirom da je evidentno kako se mnogo toga zaboravlja i, da ne kažemo, izostavlja, kad je riječ o navedenim troškovima.

Zaboravlja se da ti troškovi nikada niti ne bi nastali da je aktualni gradonačelnik u svom prethodnom mandatu više razmišljao o interesima Grada i njegovih građana, a manje o partikularnim interesima pojedinaca.

 Konkretno, zaboravlja tko je povjerio posao zbrinjavanja otpada direktnom pogodbom osobi koja nije imala ni nekretninu ni znanje da to provede. Zaboravlja se i tko je toj istoj osobi omogućio da zamijeni svoje nekretnine za nekretnine grada, iako su nekretnine Grada bile više nego dvostruko vrednije. Pritom se zaboravlja i da je sud pravomoćno presudio da su ti ugovori ništetni te da se gradu mora vratiti preko deset milijuna kuna. No – iako se o odvjetničkim troškovima trenutno vodi velika briga – ne zna se kada će navedeni iznos biti vraćen, a sudski troškovi plaćeni, kako je naložio sud.

 Nadalje, zaboravlja se tko je toj istoj osobi na 99 godina na raspolaganje dao cijelu zračnu luku uz mizernu godišnju naknadu od 13.000 eura te se obvezao baš od njega kupiti zemljišta na kojima će se graditi POS-stanovi.

 Nažalost, zaboravlja se tko je bez adekvatnih osiguranja na treću stranu prenio 770.000 kvadratnih metara zemljišta, na 99 godina radi izgradnje „biotehnološkog parka“, iz kojeg se ugovora Grad jedva izvukao plativši naknadu od oko 5 milijuna kuna.

 Zaboravlja se i tko je Varteksov stadion dao pod hipoteku banci i toj istoj banci dao jamstva za kredit od 8 milijuna kuna koji je beskorisno potrošen, a Gradu je samo ostalo da kredit vraća banci.

Kad se sve zbroji, možda bi primjereniji naslov novinskog teksta bio „Grad platio 7.5 milijuna kuna za zastupanje u sporovima koje sam uzrokovao Gradu.“ I iako se kroz odabir novih odvjetnika nastoji stvoriti dojam da Grad Varaždin konačno ima vlast koja će brinuti za interese građana, nadamo se samo da se novi-stari sastav neće usput opet pobrinuti i za sebe”, stoji u priopćenju Podružnice HNS Varaždin.