/ Gospodarstvo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: „Za 900 hrvatskih znanstvenika stiže milijarda kuna iz EU fondova“

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nastavio je s obilascima županijskih organizacija te je danas u Bjelovaru održao konferenciju za novinare, gdje je u povodu Dana Europe podsjetio na važnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Danas je Dan Europe i za nas je to praznik. Čvrsto vjerujem da Hrvatska pripada Europi, ne samo zemljopisno, nego što je puno važnije – civilizacijski. Dosegnuti demokratski standardi i kontinuirana težnja miru, suradnji i gospodarskom razvoju, sve one vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija, su i naša misija i naš cilj. Zato je Dan Europe i naš dan“, poručio je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podsjetio je na važnost povlačenja novca iz EU fondova.

„Danas sam okupio čelnike stranke, državne tajnike, saborske zastupnike u povodu Dana Europe koji su me  informirali da smo do sada osigurali kroz naše resore više od pet milijardi kuna. Nova dobra vijest i za sve hrvatske znanstvenike, za njih oko 900  osigurano je novih milijardu kuna iz EU fondova za vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu.“, rekao je Vrdoljak.

Politika HNS-a i politika ove Vlade je europska i HNS u okviru koalicije radi i inzistira na što većem povlačenju sredstava iz Europske unije, naglasio je Vrdoljak.

„Bez obzira na neke stranke koje proklamiraju opasne antieuropske politike, treba glasno reći – EU je izbor Hrvatske i EU je dobra za Hrvatsku i njezine građane. Hrvatska je voljom svojih građana godinama gradila put prema Europskoj uniji i time postupno postajala boljim mjestom za život, pa ja osobno i HNS kao stranka, čvrsto vjerujemo da je to i dalje najbolje okruženje za daljnji razvoj moderne Hrvatske. Zato će se HNS odlučno suprotstaviti svakoj politici koja urušava europske standarde i vrijednosti u našoj zemlji“, rekao je Vrdoljak.

Predsjednik ŽO HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Marijan Dautanac rekao je kako se u županiji provode mnogi projekti koje vodi HNS na nacionalnoj razini, poput eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme od jeseni, energetske obnove te ulaganja u infrastrukturu.

U HNS Bjelovarsko-bilogorske županije dolaze ljudi kojima je dosta ideoloških razlika i koji u HNS-u  prepoznaju liberalnu stranku, koja ne podliježe neodgovornosti i populizmu. Hrvatska narodna stranka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastoji kroz svoje predstavnike u izvršnoj vlasti omogućiti i provedbu projekata i reformi za koje se zalaže HNS“, rekao je Dautanac.

Zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić poručio je kako ta županija prepoznala važnost povlačenja sredstava iz EU fondova.

Bjelovarsko-bilogorska županija ušla je u jedan veliki ciklus energetske obnove zgrada u školstvu i zdravstvu. Mi smo vidjeli priliku i iskoristili ju koristeći europska sredstva. Trenutno je u obnovi naših 11 školskih zgrada, europski projekt vrijedan 27 milijuna kuna. To su ugovoreni poslovi, a pred nama je realizacija novih projekata u energetskoj obnovi vrijednih preko 100 milijuna kuna“, rekao je Alić.

Kada je riječ o europskim projektima na području Bjelovarsko-bilogorske županije,  trenutno su u realizaciji i pred ugovaranjem projekti u vrijednosti 340 milijuna kuna.