Zagreb, 12. srpnja 2017. – Klub HNS-a neće podržati prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezano za slučaj Agrokor.

DORH kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo provodi istragu i uistinu smatramo suvišnim osnivanje još jednog politički sastavljenog istražnog tijela, tim više što  mogućnost političke supervizije nad DORH-om ugrožava njegovu autonomiju.

Osnivanje bilo kakvog povjerenstva baca sumnju na državne institucije i upravo zbog povjerenja u pravni sustav naše države, ostavimo da DORH odradi svoj posao do kraja.

Hrvatski sabor donosi zakone od životne važnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske, a nije mu prva zadaća baviti se istragama, niti mu je to svrha. Mnogo puta do sada pokazalo se da su se takva povjerenstva osnivala zbog politikanstva, no nikada do sada nismo vidjeli koristan rezultat njihovog rada.

Podsjećamo da je za DORH-u iz državnog proračuna osigurano 5 milijuna kuna za istragu slučaja Agrokor, te su mu uz to osigurani svi ostali potrebni uvjeti za nesmetan rad, a ingerenciju za provođenje istrage dobili su izuzetni stručnjaci u za to predviđenim prostorijama Agrokora.

Povjerenstva osnivaju oni koji nemaju nikakvih drugih zakonskih prijedloga, koji ne rade i ne znaju ništa, a umjesto iniciranjem prijedloga za rješavanje stvarnih problema hrvatskih građana, sakupljaju jeftine političke bodove, na štetu svih nas.

Vjerujemo da će rezultati ove istrage rasvijetliti sve okolnosti u slučaju Agrokor.