Kumrovec

HNS-ov načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt mandat počeo nizom projekata za mještane

HNS-ov Robert Šplajt od lokalnih izbora 2017. obnaša načelničku dužnost u Općini Kumrovec uz pomoć zamjenice Danijele Lončar, također iz redova HNS-a.

Dužnosti u Općini preuzeli su početkom lipnja 2017. Nakon identifikacije vodećih problema, krenuli su u realizaciju projekata i planiranje budućih aktivnosti kako bi mještani bolje i ugodnije živjeli.

Obnova lokalnih cesta od neupitne je važnosti za normalno odvijanje života u malim sredinama. Naš Robert Šplajt je stoga posebnu pažnju posvetio održavanju cesta. Asfaltirana je cesta u Ravnom Brezju. Radovi su koštali 215.000,00 kuna, a projekt je sufinanciran u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

8. veljače 2018. godine načelnik je potpisao Ugovor o financiranju Mjere 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., podmjere 7.2. “Ulaganje u izradu poboljšanja ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, Operacija 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“.  Navedenim Ugovorom, Općini Kumrovec odobrena su sredstva u iznosu od 6.978.228,00 kuna za rekonstrukciju nerazvrstane ceste “Lončarov put“. Nakon potpisivanja Ugovora slijedi raspisivanje javnog natječaja i pokretanje izgradnje.

Što se tiče velikih projekata, u Hrvatskim je cestama za 2018. dogovoren projekt izgradnje ceste D229 iz smjera Kumrovca, Razvora prema Zagorskim Selima koji je trebao biti dovršen još prije dvije godine. Hrvatske ceste obećale su da će cesta D229 ući u njihov plan. Radi se o potpuno novoj cesti prema Zagorskim Selima u dužini od 7 km.

HNS-ovi su Kumrovčani  zajedno sa susjednim jedinicama lokalne samouprave pokrenuli inicijativu za revitalizacijom tzv. „kumrovečke pruge“. Revitalizacija ove pruge duge 38 kilometara, važno je pitanje za građane i poslovne subjekte te je ona zajednički interes Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Kako Kumrovec ima potencijala za turistički rast i razvoj, pruga bi značila bolju prometnu povezanost, a posljedično i povećanje broja turističkih posjeta Općini.

Prijavljen je i projekt Turističko – informativnog centra na Ministarstvo kulture, kako bi se osigurala financijska sredstva za uređenje i stavljanje objekta u funkciju. Turističko-informativni centar bi bio multifunkcionalan te bi prostorije Centra mogli koristiti posjetitelji i mnogobrojne općinske udruge.

Od većih problema s kojima se načelnik Šplajt susreo su objekti Političke škole i Spomen doma koji zjape prazni. Odmah po preuzimanju načelničke dužnosti, Šplajt je zajedno sa svojim sumještanima pokrenuo uspješnu akciju čišćenja nekadašnje Političke škole u Kumrovcu. Akciji se odazvao veliki broj mještana, ali i prijatelja Kumrovca. Okoliš je očišćen, a Kumrovčani su dokazali da vrijedi ona „kad se male ruke slože, sve se može.“  Šplajtu je stigla ponuda jednog njemačkog investitora koji je zainteresiran za prostorije Političke škole i Spomen doma kojeg bi pretvorio u moderan turističko- lječilišni kompleks.

Socijalna osjetljivost i pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja jedan je od imperativa ove Općine. Tako su građanima slabijeg imovinskog stanja osigurana drva za ogrjev. Jednoj obitelji je osigurana peć za grijanje, a tu je i donacija agregata kućanstvu bez struje, u suradnji sa Socijalnom službom u Klanjcu.

Podrška obrazovanju mladih vidljiva je u vidu mjesečnih naknada koje primaju kumrovečki studenti. Od iduće školske godine (2018./2019.) u planu je projekt besplatnih knjiga za svu djecu s područja Općine. Načelnika je dočekao problem s propuštanjem terase na školskoj dvorani koju su pravovremeno sanirali, a o općinskom je trošku odmah nakon uslijedila sanacija školske dvorane. U planu je projekt energetske obnove cijele škole u sklopu kojeg bi se trebali mijenjati fasada, krovište, prozori i pokrov na terasi. Računa se na trošak od 7 milijuna kuna, a projekt je prijavljen Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Iz navedenog se vidi da je mandat Roberta Šplajta u Kumrovcu započet dinamično. Preostaje nam zaželjeti puno sreće Kumrovčanima i njihovome načelniku u realizaciji svih projekata.