BUČKO: ODGOVORNA VLAST NEMA ŠTO SKRIVATI - ŽELIMO OMOGUĆITI SVIM GRAĐANIMA PRISTUP GRADSKOM PRORAČUNU | HNS
/ Novosti

BUČKO: ODGOVORNA VLAST NEMA ŠTO SKRIVATI – ŽELIMO OMOGUĆITI SVIM GRAĐANIMA PRISTUP GRADSKOM PRORAČUNU

U petak, 29.1., Nenad Bučko je na tiskovnoj konferenciji iznio prijedlog koji će, ako bude usvojen, promijeniti Vukovar, način na koji Vukovarci doživljavaju političare, ali i samu lokalnu politiku. Iznoseći prijedlog Bučko je rekao:

„Povjerenje građana u politiku nisko je ili nikakvo, a dobrim dijelom to je i zasluga političara. Mislim da smo svi već čuli, ako ne i sami vodili razgovore u kojima se pitamo koliko je potrošeno na neki projekt, koliko je neka udruga dobila sredstava ili općenito koliko je novca poreznih obveznika otišlo na reprezentaciju političara. Građani vjeruju kako političari putuju na njihov račun, goste se u skupim restoranima i općenito troše novac iz gradskog proračuna na vlastitu udobnost ili pogodovanje svojim prijateljima i kumovima. Želimo vratiti povjerenje građana u politiku, a to možemo samo tako da omogućimo svim građanima potpuni pregled gradskih troškova, od najmanje dnevnice i putnog troška do višemilijunskih ugovora za razne projekte, uređenje javnih površina i druge proračunske aktivnosti.

Uz Nenada Bučka stali su i njegovi suradnici i sugrađani: županijski vijećnik Duško Simić, predsjednik vukovarskog HNS-a Igor Tot, diplomirani inženjer šumarstva Željko Hećimović i kapetan Lučke kapetanije Vukovar Ivan Barović. Kako doznajemo, ovo je samo uža skupina Bučkovih suradnika na novom političkom programu Živim Vukovar.

„Koalicija Živim Vukovar okuplja stranke, nezavisne, nestranačke ljude i građane na programu koji će Vukovar umjesto lijevo, levo ili desno usmjeriti naprijed. Misao vodilja nam je pokazati da politika može biti drugačija. Zato je prva mjera koju predstavljamo upravo izrada aplikacije koja bi građanima omogućila uvid u sve troškove i isplate iz gradskog proračuna.“ pojasnio je Bučko ovu inicijativu i dodao:

Danas ne upiremo prstom ni u koga. Politika koja je poštena i odgovorna nema što skrivati.  Ako želimo ići naprijed politika i financije moraju biti transparentni i neovisni o tome tko je na vlasti. Ne želimo ulaziti u besplodne ideološke rasprave ili retorička prepucavanja, ne optužujemo, nego ističemo problem i način na koji ga riješiti. Nismo izmislili toplu vodu, program transparentnosti koji će omogućiti svim građanima da pristupe troškovima gradske uprave, od pojedinog obroka i putnog troška do višemilijunskih iznosa potrošenih na različite razvojne projekte ili uređenje javnih površina, već postoji i implementiran je u nekoliko hrvatskih gradova. Smatram kako je krajnje vrijeme da i mi u Vukovaru omogućimo građanima da na ovaj izravan način vrše kontrolu nad financijama Grada.

Poznato je kako po anketama čak 90% građana nema povjerenja u politiku. Ovim projektom spriječilo bi se dodjeljivanje poslova, donacija i drugih isplata prema kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, ali i moderniziralo gradsku upravu zasnovanu na zastarjelim birokratskim obrascima iz prošlog stoljeća te strateški pozicioniralo Vukovar kao transparentni i moderni grad 21. stoljeća. Bučko je zaključio tiskovnu konferenciju riječima:

„Već duže vrijeme naša šira zajednica, što stranačkih i nestranačkih ljudi osjeća zamor od ideoloških prepucavanja i političkih podjela. Ovo je naša prva inicijativa iz programa Živim Vukovar, čiji je krajnji cilj Grad koji ide naprijed, razvija se i gleda u budućnost. Aplikacija neće pokazivati je li netko lijevo, levo ili desno, nego želimo li ići naprijed ili ne.“