/ Ministarstva

Novi krug prijava za subvencioniranje kredita kreće 30. ožujka

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čelu s ministrom Predragom Štromarom, provodi dvije važne mjere kojima se mladima pruža prilika za stambeno zbrinjavanje. Riječ je POS stanovima i subvencioniranim kreditima koji imaju utjecaj na ostanak mladih u Hrvatskoj, a i na demografiju. 

Mjera subvencioniranja kredita uspješno se provodi od 2017. godine. Sufinanciranjem dijela stambenog kredita tijekom prvih pet godina otplate kredita država pomaže mladima kako bi stvorili vlastiti dom i ostali u Hrvatskoj. Uz to, za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje se za dodatne dvije godine. Osim toga, građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, do 45 godina života također imaju pravo na korištenje ove mjere.

Svi koji predaju potpunu i ispravnu dokumentaciju u navedenom vremenskom razdoblju, dobiti će traženi kredit

Kroz projekte subvencioniranja stambenih kredita više od 10,000 obitelji ostvarilo je vlastiti dom, a u tim domovima rođeno je oko 1000 djece. Interes za buduće natječaje ne jenjava i zato je Ministarstvo najavilo provođenje dva natječaja u 2020. godini. Prvi krug natječaja za subvencionirane kredite kreće 30. ožujka i biti će otvoren za prijave do 8. travnja 2020. godine. Svi koji predaju potpunu i ispravnu dokumentaciju u navedenom vremenskom razdoblju, dobiti će traženi kredit. Kako se ne bi stvarala gužva, Ministarstvo je najavilo održavanje još jednog natječaja vrlo brzo ove godine, u rujnu. 

Procjenjuje se da je 50,000 građana, što je grad veličine Dubrovnika, ostalo u Hrvatskoj

Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnih institucija koje žele sudjelovati u programu, a 6. ožujka biti će poznata konačna lista. Uvjeti prijave na natječaj ostali su isti kao i prethodni, a više o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje. Procjenjuje se da je 50,000 građana, što je grad veličine Dubrovnika, ostalo u Hrvatskoj zahvaljujući mjerama za mlade, POS i subvencijama. Upravo tim mjerama pokušava se spriječiti odljev mladih u inozemstvo te popraviti demografska slika Hrvatske.

Izvor: https://mgipu.gov.hr